Доступність посилання

ТОП новини

США розкритикували Росію за продаж зброї владі Сирії


Розвантаження гуманітарної допомоги з Росії владі Сирії на летовищі міста Латакії, 28 травня 2013 року, фото державного агентства SANA. Повстанцям у Сирії Росія не допомагає
Розвантаження гуманітарної допомоги з Росії владі Сирії на летовищі міста Латакії, 28 травня 2013 року, фото державного агентства SANA. Повстанцям у Сирії Росія не допомагає
Державний департамент США скритикував у вівторок Росію за намір постачати озброєння владі Сирії і водночас привітав рішення Євросоюзу не продовжувати в повному обсязі ембарго на постачання зброї сирійським повстанцям.

Як заявив речник Держдепартаменту Патрік Вентрелл, США підтримують полегшення ембарго ЄС щодо повстанців у Сирії як іще один крок у міжнародних зусиллях на повну підтримку сирійської опозиції.

Водночас, сказав він, США не згодні і засуджують подальші постачання зброї з Росії владі Сирії, і це стосується озброєнь усіх класів.

За його словами, відомо, як сирійський режим використовує цю зброю, повстанці ж лише захищаються від насильства влади.

У вівторок міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявляв, що держави Заходу, включно зі Сполученими Штатами Америки, підривають зусилля з метою скликати міжнародну мирну конференцію щодо Сирії наступного місяця.

Як сказав він, перебуваючи в Парижі, рішення Європейського союзу не продовжувати чинність ембарго на постачання зброї сирійським повстанцям і водночас продовжити чинність санкцій проти влади Сирії незаконне і суперечить міжнародному праву.

У Москві його заступник Сергій Рябков заявляв у вівторок, що Москва «розчарована» рішенням ЄС, і звинувачував Євросоюз у «подвійних стандартах».

Він також заявляв, що Москва залишає за собою право надати сирійській владі системи протиповітряної оборони С-300 за старими контрактами і не має наміру переглядати свою позицію – за його словами, це буде «чинником стабілізації», бо допоможе стримати можливе зовнішнє втручання в сирійський конфлікт. Рябков додав, що це озброєння оборонне, а не наступальне.

В Ізраїлі, де звертають увагу, що С-300, розташовані в Сирії, здатні збивати літаки над міжнародним летовищем у Тель-Авіві, міністр оборони Моше Яалон заявляв у вівторок, що російські системи протиповітряної оборони, призначені для сирійської влади, ще не доставлені до Сирії, і застерігав, що його країна «знає, що робити», коли це станеться.

У понеділок Сергій Лавров зустрічався в Парижі з державним секретарем США Джоном Керрі, щоб обговорити проведення мирної конференції з урегулювання сирійського конфлікту, яку з ініціативи США і Росії планують провести в Женеві десь наступного місяця.

У понеділок увечері Євросоюз вирішив, що фінансові й економічні санкції проти влади Сирії будуть чинні ще рік, і водночас вирішив не продовжувати термін ембарго на постачання зброї сирійським повстанцям, який збігає наприкінці цього місяця. При цьому ЄС вирішив усе ж утриматися від такого постачання до початку серпня у зв’язку з останніми мирними ініціативами США і Росії.
XS
SM
MD
LG