Доступність посилання

ТОП новини

Україна попереджала Росію про план знизити закупівлі газу – віце-прем’єр


Україна «чітко і ясно» попереджала Росію, що за нинішньої високої ціни на російський газ знижуватиме його споживання і, відповідно, його закупівлі, заявив у середу віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко, перебуваючи у столиці Казахстану Астані.

За його словами, Україна, виходячи зі своїх національних інтересів, буде закуповувати газу стільки, скільки їй треба, при цьому заміщуючи частину газу вугіллям.

Минулого тижня президент Віктор Янукович доручив прем’єр-міністрові Миколі Азарову створити міжвідомчу робочу групу, щоб активізувати заміщення природного газу вугіллям вітчизняного видобутку. А уряд оприлюднив розпорядження про баланс надходження та розподілу природного газу в Україні на нинішній рік, за яким, зокрема, у країні мають використати понад 22 мільярди кубометрів газу власного видобування і тільки 18 мільярдів кубометрів імпортованого, закупленого в російського «Газпрому».

За чинними угодами з «Газпромом», Україна мусить щороку викуповувати й оплачувати певну мінімальну кількість газу, навіть якщо не вибере її. Цю кількість сторони трактують по-різному, але вона більша, ніж згадані в документі 18 мільярдів кубометрів.

Україна вважає нинішні ціни на російський газ, визначені угодами 2009 року, надто високими й неринковими і домагається від Росії їхнього зниження чи перегляду тих угод, наразі без успіху.
XS
SM
MD
LG