Доступність посилання

ТОП новини

Чергові вибори в Києві мають відбутися в 2015 році – КСУ


Чергові вибори депутатів Київради і столичного міського голови мають відбутися в 2015 році. Це випливає з рішення Конституційного суду, ухваленого 29 травня і оприлюдненого сьогодні.

Згідно з рішенням КСУ, наступні чергові місцеві вибори мають відбутися одночасно на території всієї України останньої неділі жовтня 2015 року.

У рішенні суду мовиться: після вступу в дію змін до Конституції України від 1 лютого 2011 року щодо проведення виборів народних депутатів, президента та місцевих виборів «усі чергові вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, сільських, селищних, міських, районних, обласних рад та сільських, селищних, міських голів, обраних на чергових чи позачергових виборах, відбуваються одночасно на всій території України останньої неділі жовтня п’ятого року повноважень рад або голів, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року».

Подання до КСУ з приводу місцевих виборів у Києві подавали 48 народних депутатів. Необхідність в офіційному тлумаченні автори клопотання обґрунтовували наявністю різних підходів щодо визначення конституційно-правових підстав для проведення наступних чергових місцевих виборів у строки, встановлені Конституцією України, повідомив Конституційний суд.

Міський голова Києва (нині посада не зайнята, Леонід Черновецький подав у відставку майже рік тому) і Київська міська рада були обрані на позачергових виборах 2008 року, і їхня п’ятирічна каденція має збігти 2 червня цього року. Водночас чергові місцеві вибори по всій Україні відбулися у жовтні 2010 року, і наступні мають бути 2015-го.

Верховна Рада досі не змогла призначити вибори в Києві через позицію Партії регіонів, яка вимагала дочекатися рішення Конституційного суду в цій справі. Опозиція вже припускала, що владні сили хочуть влаштувати відкладення виборів у Києві до загального терміну на осінь 2015 року, продовживши доти повноваження нинішньої Київради й відсутність повноцінного міського голови, обов’язки якого нині виконує секретар Київради (Галина Герега).
XS
SM
MD
LG