Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Василькові: «каруселі», спортсмени та бюлетені, що зникають


У Василькові, що на Київщині, у неділю відбулися вибори міського голови. Всього обирали з-понад 20 кандидатів, серед яких, зокрема, висуванець від УДАРу Сергій Сабов та кандидат від Партії регіонів Володимир Сабадаш. Перебіг голосування відзначився низькою явкою (в середньому – до 35%), а також взаємними звинуваченнями провладних і опозиційних сил на адресу один одного: зокрема, щодо того, хто привіз на дільниці молодиків спортивної статури, які представилися журналістами.

Напруженість атмосфери частково викликала присутність на місцевих виборах, так би мовити, нелокальних сил. У Васильків приїхало багато народних депутатів, які постійно робили заяви про тиск на виборців з боку своїх політичних опонентів.

Громадські спостерігачі відзначають погане інформування виборців, зокрема, на 81-й дільниці. За їхньою інформацією, не отримали запрошення мешканці 13 будинків. Крім того, існує ймовірність, що на низці дільниць вибори можуть визнати недійсними через фальсифікації.

Як повідомила Радіо Свобода Ольга Айвазовська із громадянської мережі «Опора», яка спостерігала за перебігом голосування, є різниця між офіційними даними та даними їхніх спостерігачів, зокрема, на 81-й виборчій дільниці таке відхилення складає близько 200 виборців. Пізніше вночі під час підрахунку бюлетенів виявилось, що близько 170 бюлетенів «загубились»: тобто відривні корінці, які залишаються у членів комісії, є, а самих бюлетенів немає. Схожа ситуація трапилася на 86-й дільниці, повідомили в «Опорі», але там близько сотні «зниклих» бюлетенів виявили у одного з членів комісії, він намагався їх укинути. Наразі ситуацію вивчають правоохоронці.

За словами Ольги Айвазовської, громадських спостерігачів намагалися звинуватити у тому, що вони агітували за когось із кандидатів. Голова Комітету виборців Олександр Черненко розповів про зафіксовані випадки так званих «каруселей», тобто спроб проголосувати осіб, які не зареєстровані у Василькові. На одній із дільниць жінка виявила, що хтось проголосував замість неї. На її захист виступили і «Удар», і «Партія регіонів», які повідомили, що саме їхні представники виявили цей факт, і зараз триває перевірка.

Були також повідомлення про молодиків-спортсменів, що називали себе журналістами, запрошеними опозиційними партіями, і чинили тиск на виборців. У штабі УДАРу все заперечили і назвали це «провладною провокацією».

Громадські спостерігачі зафіксували небувалу активність народних депутатів на місцевих виборах. Від опозиції, окрім єдиного кандидата, ударівця Сергія Сабова, на дільниці приїжджали Арсеній Яценюк та Віталій Кличко. Також говорили про візит до Василькова регіоналки Інни Богословської. За словами спостерігачів, до міста приїжджали депутати різних політичних сил, і всі вони робили заяви, звинувачуючи політичних опонентів у тиску на виборців.

Офіційних результатів волевиявлення ще немає, однак, за даними паралельного підрахунку голосів від громадянської мережі «Опора», нині з невеликим відривом перемагає кандидат від Партії регіонів Володимир Сабадаш.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG