Доступність посилання

ТОП новини

На суді у США звинувачений у справі WikiLeaks визнав вину частково


Брадлі Маннінґ на одному з попередніх досудових слухань, архівне фото
Брадлі Маннінґ на одному з попередніх досудових слухань, архівне фото
На засіданні військового суду у США рядовий армії Брадлі Маннінґ, затриманий за видачу сайтові WikiLeaks таємних матеріалів, підтвердив у понеділок, що визнає свою вину за десятьма з оголошених йому пунктів звинувачення, але при цьому не визнає вини за найтяжчим із них – у допомозі ворогові.

Суд над 25-річним військовим, який чекав на нього три роки від часу його арешту, почався цього дня у військовому містечку Форт-Мід у штаті Меріленд.

За визнаними ним десятьма пунктами звинувачення йому може загрожувати до 20 років позбавлення волі; якщо ж суд доведе вину й у допомозі ворогові, це може потягнути і довічне ув’язнення.

Брадлі Маннінґа звинувачують у тому, що в 2009–10 роках, служачи в Іраку і маючи доступ до документів найвищої категорії секретності, він скопіював загалом понад 700 тисяч таких документів, переважно польових рапортів бойових командирів військ США в Іраку й Афганістані та американських дипломатичних телеграм, і передав їх для публікації сайтові WikiLeaks, який спеціалізується саме на оприлюдненні документів, не призначених для широкого ознайомлення.

Серед цих документів були, зокрема, і повідомлення, які стали викриттям зловживань американських військ щодо своїх супротивників, і інформація про жертви серед мирного населення, яких можна було б уникнути, і дані про іракців та афганців, які допомагали американцям, чи інші дані, які ставили під загрозу війська США та їхніх союзників.
XS
SM
MD
LG