Доступність посилання

ТОП новини

Секс, наркотики, контрабанда: як правозахисникам на пострадянському просторі фабрикують кримінал


«Класичні» технології придушення інакодумців та критиків влади повертаються. У розпал виборчої кампанії в Азербайджані арештовують активістів неурядових організацій за, буцімто, зберігання і вживання наркотиків. Як твердять правозахисники, до подібних методів тиску на непокірних вдаються і в Росії. В інших пострадянських державах, зокрема на білоруських чи українських представників громадянського суспільства, тиснуть, звинувачуючи їх у хуліганстві й зберіганні порнографії.

Якщо ви активіст неурядової організації, відверто критикуєте владу і мешкаєте в Азербайджані, Білорусі, Росії чи Україні, то можете отримати звинувачення у вживанні наркотиків, хуліганстві, контрабанді чи поширенні порнографії. Такий висновок випливає із досліджень міжнародних правозахисних організацій. Нещодавно одна з них – Human Rights Watch – заявила, що влада Азербайджану вдається до сфабрикованих звинувачень у зберіганні наркотиків, щоб затримувати антиурядових активістів, журналістів та правозахисників. Тільки за останні три місяці там арештували відомого блогера Рашада Рамазанова, теолога й активіста Талеха Багірова та двох молодих опозиціонерів Дашгина Мелікова й Магомеда Азізова.

Втім, така практика усунення інакодумців трапляється не лише в Азербайджані, переконані правозахисники. У Росії, Україні та Білорусі щодо них вживають таку ж «класичну» зброю: скажімо, звинувачуючи у поширенні порнографії, контрабанді кав’яру чи хуліганській поведінці у громадських місцях.

Гезер Маꥳлл із організації Amnesty International зауважує, що така тактика обирається режимами для того, щоб їх не звинувачували у політичних переслідуваннях.

Треба бути дуже обережними у розслідуванні того, чи справді особа вчинила те, що стверджує влада
Гезер Маꥳлл
«Якщо ви стверджуєте, що хтось скоїв кримінальне порушення, то захистити таку людину значно важче. Їхня справа ускладнюється, і нам треба бути дуже-дуже обережними у розслідуванні того, чи справді ця особа вчинила те, що стверджує влада», – каже вона.

Контрабандний кав’яр і порнографія

У 2008 році активістку російського руху «Об’єднаного громадянського фронту» Ольгу Курносову також затримали правоохоронці з подібним сумнівним обвинуваченням – контрабанді банки кав’яру. Три роки тому у Смоленську арештували Таїсію Осипову, дружину лідера організації «Інша Росія» Сергія Фомченкова. Затримання було вчинене після того, як у її будинку знайшли героїн. Згодом вона отримала 8 років в’язниці, хоча, за її свідченнями, справжня причина переслідувань – відмова надати інформацію про її чоловіка-опозиціонера з руху «Інша Росія».

Наприкінці 2010 року координатора української Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана звинуватили у поширенні порнографії та образі державних символів. Гройсману загрожує до 7 років тюрми, а суд у цій справі ще триває.

«Під виглядом боротьби з поширенням нібито порнографії та наругою над державним гербом України (міліція) вдерлася до офісу, конфіскувала всі документи, включно із файлами щодо біженців, які були конфіденційною інформацією агентства ООН у справах біженців, паралізувала роботу нашої організації десь на півроку», – розповів Радіо Свобода Дмитро Гройсман.

У травні білоруські журналісти Олександр Ярошевич і Дмитро Галко отримали короткі терміни в’язниці. Офіційне звинувачення – хуліганство й непокора органам правопорядку. Минулого року колишнього лідера білоруської неурядової організації Олега Волчека, через три дні після публікації критичної статті про неправомірні дії міліції та побиття демонстрантів, затримали на 9 діб. А офіційною причиною стала… лайка у громадських місцях.

Матеріал підготували: Віталій Єреміца, Robert Coalson

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG