Доступність посилання

ТОП новини

Чому у Москві готуються до дострокових виборів мера?


Мер Москви Сергій Собянін 4 червня оголосив про те, що незабаром йде у відставку для того, щоб провести восени дострокові вибори керівника міста і брати участь в них як головний кандидат від партії влади. Собянін зазначив, що вперше за 10 років будуть проводити прямі вибори голови міської адміністрації, і що більшість москвичів підтримують обрання мера одночасно з губернатором Московської області 8 вересня. На думку російського політичного експерта Дмитра Орєшкіна, саме влада зацікавлена в дострокових виборах мера Москви. Про це він сказав в інтерв’ю Радіо Свобода.

Дмитро Орєшкін
Дмитро Орєшкін
– Мову влади треба розуміти на рівні справ, а не на рівні слів. На рівні справ ми бачимо побоювання подальшого зниження економічного потенціалу Росії і цілком зрозуміле прагнення перенести вибори ближче до сьогоднішнього моменту, тому що через рік буде гірше. На рівні слів нам кажуть, що економіка блискуча, і всі обіцянки Володимира Путіна, які він дав перед виборами, будуть виконані. Якби все було так чудово, навіщо переносити вибори? У наших умовах люди йдуть у відставку, щоб забезпечити собі привілейоване становище на дострокових виборах, коли альтернативні кандидати не готові, коли тренд до погіршення економічної ситуації не проявився повною мірою, і коли, щоб зберегти владу, потрібно зламати усталену систему підготовки і проведення виборів у Росії.

– Хто може стати суперником Собяніна на виборах? Називають прізвища Прохорова, Лужкова. Навальний говорить про свій намір брати участь.

Cенс прискореного проведення виборів: чим швидше зробити, тим менше шансів, що реальні опоненти встигнуть підготуватися
Раз вони переносять вибори, значить, вони розуміють, що є вельми серйозна непередбачуваність
– У тому й сенс прискореного проведення виборів, що в голові в організаторів дуже проста логіка: чим швидше зробити, тим менше шансів, що реальні опоненти встигнуть підготуватися, чи це Прохоров, чи це Лужков... Чесно кажучи, я не бачу зараз реальних шансів у кого-небудь, включно з Навальним, просто тому, що за три місяці підготуватися практично неможливо, і, що дуже важливо, поки ще Собянін популярний: він не так вже й погано справляється з обов’язками мера. Але він чудово розуміє, що через рік ситуація буде гіршою. Гірше буде з пробками, з ЖКГ, із тарифами, з популярністю «Єдиної Росії» і всього путінського колективу, який веде країну ось уже 10 з гаком років приблизно в одному і тому ж напрямку, і цей напрямок дедалі сильніше дратує публіку.

Є ще один дуже важливий момент, який треба теж врахувати на рівні практичних справ. Коли говорять, що вибори повністю фальсифіковані, нічого не значать і все одно підкоряються адміністративному ресурсу, треба розуміти, що це не зовсім так. Якби було так, не було б сенсу ці вибори призначати. Проводили б їх, як у радянську епоху, в потрібний час у потрібному місці і отримували б 99,9 відсотка за непорушний блок комуністів і безпартійних. Раз вони переносять вибори, значить, вони розуміють, що насправді є вельми серйозна непередбачуваність, і якщо населення дійсно розсердиться, то воно може проголосувати не так, як треба владі. Саме тому намагаються змоделювати ситуацію, яка в дитинстві називалася китайська нічия, коли шахові фігури скидаються з дошки, і все починається якби наново. Це означає, що вибори – це вельми серйозна тема, яка викликає занепокоєння влади, саме тому вона з виборів робить казна-що.

– Остання спроба в Москві влаштувати вибори за радянським зразком, з масовими фальсифікаціями, якраз і призвела до хвилі протестів, які перекинулася вже на всю Росію. Чи цього разу буде потреба у таких масштабних підтасовках, які були на грудневих виборах?

Масштабні фальсифікації неминуче відбудуться, вже в 2011 році в Москві довелося приписати близько третини всіх отриманих голосів
– Масштабні фальсифікації неминуче відбудуться, тому що вже в 2011 році в Москві довелося приписати близько третини всіх отриманих голосів «Єдиної Росії». Реальний результат по Москві – близько 30 відсотків, а офіційний – під 50, тобто 15-17 процентних пунктів було приписано завдяки фальсифікаціям. Уникнути цього влада технічно не зможе. Але треба розуміти, що ресурс обмежений. Можна приписати 15, максимум 20 відсотків, але більше вже не виходить. Москва – це все-таки не Чечня, де, за словами голови регіонального парламенту, якщо треба забезпечити 120 відсотків, буде забезпечено 120. У Москві є певний рівень соціальної резистентності, опірності, який не дозволяє просто намалювати результати виборів. Саме тому влада і прагне зробити вибори раніше, щоб не було сильних суперників – раз, і щоб не встигли проявитися негативні тенденції повною мірою – два.

– Чи вистачить ресурсів у Кремля на досягнення потрібного результату відразу на двох найважливіших виборах – у Москві і в Московській області, де 8 вересня будуть обирати губернатора?

– Я думаю, що, навпаки, об’єднання виборів на користь владі. Будуть вкинуті додаткові гроші, буде використаний потужний інформаційний ресурс для підтримки чинної влади. Москва і Московська область взаємопов’язані, сполучені посудини, і з точки зору влади якраз дві виборчі кампанії вести легше, ніж одну. У цьому сенсі, теж з функціональної точки зору, все цілком розумно, але не зовсім чесно, скажімо так, і люди це добре розуміють. Ми з вами будемо спостерігати тимчасову пропагандистську картинку – вибори тандему, керівництва московського і підмосковного, які разом, дружно, підтримуючи гаряче улюблений і схвалюваний російськими громадянами путінський зразок вертикалі, вестимуть нас до подальших перемог.

Розмову записав Марк Крутов

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG