Доступність посилання

ТОП новини

У Львові кричали «Ганьба!» міністру Табачнику


У Львові кричали «Ганьба!» міністру Табачнику
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Львові кричали «Ганьба!» міністру Табачнику

У Львові в четвер близько 20 студентів Львівського національного університету імені Івана Франка і молодіжні активісти громадської організації «Відсіч» провели акцію «Освіта все вище і вище», щоб привернути увагу до ситуації у вищій освіті, а також вимагали від Міністерства освіти прозорості під час обрання ректора університету імені Франка.

Молоді люди скандували «Ганьба!» міністру Дмитру Табачнику і тримали плакати «Пакращення», «Заплатив-вступив», «Вчитись, а не думати. За нас подумали краще».

Учасники акції у вигляді флеш-мобу продемонстрували, як виглядатиме вища освіта на кшталт «казарми», а також говорили про те, що не розуміють, що відбувається довкола ухвалення закону «Про вищу освіту», з яким парламентарі зволікають третій рік. Громадський активіст Юрій Шевала наголосив, що законопроект, запропонований міністерством, обмежує студентське самоврядування.

«Немає у цьому законопроекті статей, які б регламентували видачу стипендій, тобто немає прозорості, до того ж, скорочується автономія університетів, викладачів хочуть навантажити роботою і скоротити штат», – зазначив активіст.

Також учасники акції вимагали від Міносвіти провести прозоро і чесно, у якнайшвидші терміни вибори ректора Львівського національного університету імені Івана Франка. 20 травня закінчився контракт із Іваном Вакарчуком, який вперше став ректором Франкового університету у 1990 році. На період від 2007 до 2010 року, коли Іван Вакарчук був міністром освіти, він призначив виконувача обов’язків ректора.

Вибори ректора лише демократично

Студентка Марія Кисіль зазначила Радіо Свобода, що студенти не вимагають саме Вакарчука призначити ректором вишу, але для них важливо, щоб ця процедура відбулась демократично.

«Хочемо захистити наш університет, щоб нарешті він не був у підвішеному стані. Університет залишився без ректора, не може отримати акредитації і на наступний рік може залишить без державного замовлення, що призведе до скорочення штату, нівелює університет. Ми хочемо показати Табачнику, що не мовчатимемо», – заявила студентка.

Проректор університету Франка Дзвінка Мамчур-Калинець каже, що вже на економічному факультеті зменшено кількість студентів, які навчатимуться за кошт держави.

«Ми проходимо державну акредитацію – ліцензування, складно проходимо, хоча могли і спрощено, але міністерство дозволу не дало на це», – зазначила вона.

Тим часом на офіційному сайті Міносвіти у четвер розмістили наказ міністра освіти і науки Дмитра Табачника від 4 червня про конкурс на посаду ректора Львівського національного університету імені Івана Франка. Відтак спільно з адміністрацією університету мають організувати вибори керівника вишу.

У 2010 році Іван Вакарчук був єдиним претендентом на посаду керівника Львівського національного університету імені Франка. Цього разу довголітній ректор знову має намір поборотись за крісло.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG