Доступність посилання

ТОП новини

Суд вирішив, що фільм про «дніпропетровських терористів» правдивий


Апеляційний суд Києва скасував рішення Шевченківського райсуду, який раніше визнав недостовірними відомості, поширені щодо обвинуваченого в терактах Дмитра Реви у фільмі «Пекельне пекло», що транслювався на Першому національному телеканалі. Про це Радіо Свобода повідомила адвокат і сестра обвинуваченого Оксана Томчук.

За її словами, «суд фактично скасував презумпцію невинуватості, визначивши, ніби цілком законно на всю країну називати терористом невинувату людину».

«Кожному здравомислячому глядачу очевидна замовність цього фільму – він упереджений, містить відверті вигадки та використовує матеріали, що були недоступні для журналістів. Рішення Апеляційного суду доводить, що цей «витвір» – замовлення впливових осіб, які, очевидно, сидять десь у високих кабінетах і тримають цю справу на «ручному управлінні». Я це розцінюю, як намагання заглушити доводи правозахисників і експертів щодо невинуватості Дмитра», – вважає Оксана Томчук.

18 жовтня 2012 року в ефірі Першого національного телеканалу вперше вийшов фільм «Пекельне пекло», вироблений компанією V-TV і присвячений серії вибухів у Дніпропетровську. Творці фільму стверджували, що обвинувачені у справі – винні, і що двоє з них працювали в штабі депутата-б’ютівця і вели листування щодо антитерористичних заходів із керівництвом Дніпровської ГЕС і Запорізькій АЕС.

Адвокати обвинувачених вважають, що ці дані не відповідають дійсності, а також підозрюють авторів фільму у використанні матеріалів, які є таємницею слідства.

27 квітня 2012 року в Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталося чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура України заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали від влади 3,5 мільйони доларів. Серед підсудних – дніпропетровський політолог Віктор Сукачов і його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також обвинувачують у скоєнні ще 7 терактів у містах України.
XS
SM
MD
LG