Доступність посилання

ТОП новини

Чому вантажівки «вбивають» українські дороги?


Пересувна станція зважування вантажного транспорту
Пересувна станція зважування вантажного транспорту
Київ – Дороги України руйнують перевантажені автомобілі, вважають в «Укравтодорі». Перевізники порушують правила, перевозячи в середньому на 10 тонн більше, аніж допускають правила. Щоб ловити порушників «на гарячому», на трасі Київ – Чоп встановили автоматичну систему фіксації ваги. Чи зупинить електроніка руйнування доріг?

В Україні з’явилися перші електронні ваги для «фур», що зважують автомобілі, не зупиняючи руху. Таку систему встановили на 24-му кілометрі траси Київ – Чоп у селі Капітанівка на Київщині. Вмонтовані в асфальт датчики встановлюють вагу, довжину і швидкість транспортного засобу, а камери фіксують номерні знаки автомобіля і навіть обличчя водія.

Зібрана інформація передається ДАІ та «Укравтодору». На водіїв-порушників чекають штрафи, залежно від величини перевантаження та відстані просування шляхом. Сума може набігати до 100 тисяч гривень.

Горошко: українські перевізники – найзлісніші порушники

Найчастіше вагові норми порушують перевізники будівельних матеріалів, а в південних регіонах – перевізники зерна, лісу й металу, каже начальник відділу габаритно-вагового контролю «ДАК Автомобільні дороги України» Віктор Горошко.

На сьогодні перевищення вагових параметрів стало основою бізнесу
Віктор Горошко
«Настільки масовий характер набуло на сьогодні перевищення вагових параметрів, що для деяких підприємств це стало основою бізнесу. Вони інакше і не їздять. Перевезення 20 тонн зерна навіть не розглядається. Тільки 40 тонн, це мінімум,
при тому його власна вага 18 тонн. Тобто, іде такий собі залізничний вагон – йому по рейках їздити треба, а не по дорогах», – сказав Горошко.

Також Віктор Горошко уточнив, що найзліснішими порушниками вагових норм є саме українські перевізники.

Порушення ж можливі через корупцію при отриманні дозволів на перевезення вантажів, наголошує Володимир Бідах, радник президента Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України.

За кордоном такі штрафи, що легше машину кинути й піти
Володимир Бідах
«За кордоном жодна машина без вагового контролю не обходиться. А що це значить? Що там такі штрафи, що легше машину кинути й піти. А дороги руйнують наші – ті, які безконтрольно по Україні їздять. Ті, які перевозять мокрий ліс, чи ще гірше – гравій. Побори найстрашніші у перевізників при оформленні дозволів. Там такі гроші, що ніхто не буде цим питанням серйозно займатися», – зауважує Бідах.

За температури +29 вантажівки не їздитимуть

Необхідно також змінити законодавство, щоб фотофіксація стала підставою для накладання штрафу на перевізника, вважає Олег Слободян, заступник начальника управління Держконтролю за безпекою на наземному транспорті. Поки ж доведеться переважувати автомобіль-порушник на стаціонарному пункті.

«На сьогодні також вживаються заходи, якщо температура вище від +28 градусів, то вантажні автомобілі не мають права рухатися автомобільними дорогами загального користування», – додав Слободян.

Один електронний пункт – 3 мільйони гривень

Першу електронну систему облаштували коштом інвестора задля збору статистичної інформації. Якщо експеримент із електронним пунктом виявиться вдалим, то держава впродовж двох років придбає ще 60 таких пунктів вартістю 3 мільйони гривень кожний.

Згідно з правилами дорожнього руху в Україні, вага вантажного автомобіля не може перевищувати 38 тонн, але українські перевізники перевантажують транспорт, у середньому, на 10–20 тонн.

На сьогодні 90% українських доріг не витримують навантажень сучасного вантажного транспорту, а 97% потребують капітального ремонту. Такі дані у «Дзеркалі тижня» наводить віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

XS
SM
MD
LG