Доступність посилання

ТОП новини

Янукович заявив про покращення, якого не помічають експерти


Київ – Президент Віктор Янукович розгледів чергове покращення у житті українців і вважає, що це наслідок започаткованих ним реформ. Натомість експерти відзначають, що в Україні відбувається швидше імітація реформ. Зокрема, так оцінюють перебіг медичної реформи, впровадженню якої, за словами президента, заважає, зокрема, погана якість доріг.

Президент Віктор Янукович вважає, що збільшення доходів українців доводить правильність розпочатих реформ. Про це він заявив на засіданні комітету з економічних реформ.

«Нам вдалося досягти мети, яку ми ставили. Ми підвищили реальні доходи населення майже на 10%, реальні заробітні плати – на 14%, середній розмір пенсій збільшився на близько 17%. Це відчутно для людей. Ми зробили все, що ми змогли. І далі нам треба йти цим шляхом», – відзначає Янукович.

Українська економіка опустилася до нульової динаміки – Жаліло

У Національному інституті стратегічних досліджень при президентові України кажуть, що такого підвищення статків українців вдалося досягти завдяки дерегуляції підприємницької діяльності, що зупинило скорочення кількості підприємців. Розширення місткості і розбудова інфраструктури внутрішнього ринку разом із першими кроками щодо упорядкування соціальних видатків бюджетів усіх рівнів також сприяли зростанню рівня життя, запевняє перший заступник директора цього інституту Ярослав Жаліло.

В умовах серйозного провалу у світовій економіці українська економіка теж опустилася до нульової динаміки
Ярослав Жаліло
«Треба зважити на те, що в умовах серйозного провалу у світовій економіці українська економіка теж опустилася до нульової динаміки. Таки вдалося забезпечити позитивну динаміку доходів і працюючих, і тих, хто отримав соціальну допомогу. Це ознака, принаймні, поточної ефективності тієї політики, яку проводить уряд», – наголошує Жаліло.

Погіршується рівень життя та скорочується населення – Лановий

Водночас, на думку президента Центру ринкових реформ Володимира Ланового, в Україні відбувається централізація влади, посилення ролі держави і збільшення авторитарних тенденцій, монополізація ресурсів і ринків. За таких умов дерегуляція економіки неможлива, зауважує Лановий.

Зменшується кількість працюючих. Людей скорочують. Виганяють з роботи
Володимир Лановий
«Вони говорять про середній рівень. Але справа у тому, що зменшується кількість працюючих. Людей скорочують. Виганяють з роботи. Вони їдуть або за кордон, або переїжджають у Київ. Будь-який регіон України, окрім Києва, показує погіршення рівня життя, скорочення чисельності людей. Але ті, що працюють, номінально більше заробляють завдяки розрахунку індексу інфляції. Але індекс інфляції є лише середнім показником по клініці», – зазначає Лановий.

Медреформа Януковича – це шалена брехня – Пєрєдєрій

Також на засіданні Комітету з економічних реформ Віктор Янукович пообіцяв довести медичну реформу до кінця, як у пілотних регіонах, так і по всій Україні.

Утім, результату від реформи, спрямованої лише на частину системи, не буде, вважає колишній заступник міністра охорони здоров’я В’ячеслав Пєрєдєрій. За його словами, в Україні немає єдиного медичного простору, адже 50% коштів у галузі витрачається на фінансування спеціальних медичних закладів для чиновників, депутатів та інших обраних верств населення.

У нас є якісь програми, шалене злодійство і шалена брехня, яким вже ніхто не вірить
В’ячеслав Пєрєдєрій
«У нас є якісь програми, шалене злодійство і шалена брехня, яким вже ні люди, ні лікарі, ніхто не вірить», – каже Пєрєдєрій.

Сам президент серед причин недостатніх темпів медичної реформи назвав опір і намагання дискредитувати медичну реформу з боку місцевих чиновників. Серед причин, що заважають впровадженню нової моделі організації екстреної медичної допомоги, Віктор Янукович назвав низьку якість доріг.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG