Доступність посилання

ТОП новини

Президент Казахстану Назарбаєв використовує як заручників дружину і дитину опонента?


Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв
29 травня італійські спецпідрозділи поліції під час рейду на віллу в околицях Рима затримали дружину й доньку казахстанського мільярдера Мухтара Аблязова, який перебуває в добровільному вигнанні з 2011 року. Через два дні його дружину і доньку депортували з Рима до Казахстану. Родина самого мільярдера назвала такі дії цинічним захопленням заручників, щоб таким чином примусити самого Мухтара Аблязова – найбільш впливового опонента президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва – вийти зі схованки.

Місце перебування Мухтара Аблязова з того часу, як він змушений був покинути Англію у 2012 році, оповите чутками. Але його адвокати кажуть, що якраз Аблязова, а не дружину, італійська поліція сподівалася затримати під час рейду на віллу в околицях Рима. Італійська поліція пояснює правомірність нічної атаки 29 травня і наступної депортації Алми Шалабаєвої, дружини Аблязова, та його 6-річної дочки Алуа нібито висунутими Казахстаном проти Шалабаєвої кримінальними звинуваченнями у підробці документів та забороною виїзду з Алмати.

Але адвокат Мухтара Аблязова в Італії Рікардо Олівіо стверджує, що Алма Шалабаєва і дочка Аблязова мали при собі дійсні казахстанські паспорти та свідоцтво на право проживання в країнах ЄС, видане в Латвії. Олівіо також каже, що поспішне вигнання матері й дочки з Рима упродовж 72 годин на чартерному літаку у супроводі казахстанського консула викликає підозри у таємній змові між владою Італії та Казахстану.

Оглядачі не виключають, що члени родини Аблязова стали політичними заручниками, і режим Назарбаєва готовий на все заради того, щоб досягнути самого Мухтара Аблязова.

Вони хочуть вбити його, тому що мій тато найзначніший опонент президента
Старша дочка Аблязова, Мадіна, у розмові з Радіо Свобода зазначила: «Вони не просто хочуть повернути його, вони хочуть мати його при собі. Я хочу наголосити на цьому. Вони хочуть досягнути його не як заручника. Можливо, через хвилину вони його просто уб’ють. Вони хочуть вбити його, тому що мій тато – найзначніший опонент президента».

Назарбаєв не може спати, поки його впливовий критик на волі?

10 років тому Мухтар Аблязов вийшов із в’язниці в Державінську, яка славиться своєю жорстокістю в Казахстані. Там він пробув лише 10 місяців, після формального звинувачення його – впливового олігарха і банкіра – у нібито незаконних фінансових оборудках. Хоча, за словами правозахисників, справжня причина ув’язнення Аблязова пов’язана з його підтримкою казахстанської опозиції. В тюрмі Аблязова били, тримали у карцері та не пускали до нього адвокатів. Його й випустили з наказу Нурсултана Назарбаєва лише під обіцянки, що він не буде лізти в політку і буде лише в бізнесі. Та так тривало не довго.

За минулі 10 років Аблязов витратив мільйони на фінансування опозиції та незалежної преси. Назарбаєв, у свою чергу, був лютий на свого колишнього висуванця і докладав усіх зусиль, щоб задушити імперію конкурента. Президент Казахстану не міг змиритися з тим, що Аблязов і такі, як він, молодші за нинішнього главу Казахстану в середньому на 20 років, посилили наступ на його режим.

Соратника Аблязова Галимжана Жакіянова також ув’язнили, і він відхилив пропозиції про помилування. А Алтинбека Сарсенбаєва, главу опозиційної партії «Ак жол», було вбито у 2006 році.

Євген Жовтіс, голова Казахстанського бюро з прав людини, сказав Радіо Свобода, що каральні заходи Назарбаєва проти свого колишнього висуванця були персональними від самого початку.

Аблязов – найбільш стійкий і організований, щоб кидати виклик режимови та особисто Назарбаєву
Євген Жовтіс
«Назарбаєв почувався зрадженим. І вважає, що це він надав можливість молодим стати багатими, відомими, зробити кар’єру на державний службі чи в бізнесі, але вони почали ставити його під сумнів. Коли Назарбаєв, який помилував Аблязова у 2003 році, дізнався, що той знову в політиці, він вдруге відчув себе зрадженим… Аблязов – нині найбільш стійкий і організований, щоб кидати виклик режимові та особисто Назарбаєву. Тому Назарбаєв лютує і нервує, що хтось, навіть у вигнанні, сміє суперечити його владі», – зауважує Євген Жовтіс.

Назарбаєв забрав найбільший у країні комерційний «БТА Банк» у Аблязова і примусив його втікати за кордон. Глава Казахстану витратив мільйони в суді Британії, щоб довести нібито розтрати Аблязовим 6 мільярдів доларів. І той змушений був покинути Англію, ймовірно, зі страху, що тут вимагатимуть інформацію про його активи. Суд Лондона ухвалив рішення про право «БТА Банку» на ліквідацію активів Аблязова для повернення боргів кредиторам.

Прихильники Мухтара Аблязова не виключають, що Італія та Велика Британія, великі інвестори енергетичних проектів у Казахстані, далекі від того, щоб бути нейтральними у цьому конфлікті. Колишній прем’єр Британії Тоні Блер викликав обурення, коли у 2012 році підписав контракт на надання консультаційних послуг Нурсултанові Назарбаєву на 13 мільйонів доларів.

Над матеріалом працювали Василь Зілгалов і Daisy Sindelar

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG