Доступність посилання

ТОП новини

Демонстрантів у Туреччині попередили про можливе втручання війська


Члени Конфедерації революційних профспілок протестують у центрі Анкари, 17 червня 2013 року
Члени Конфедерації революційних профспілок протестують у центрі Анкари, 17 червня 2013 року
Віце-прем’єр-міністр Туреччини Бюлент Аринч попередив сьогодні демонстрантів, що уряд може залучити частини збройних сил на допомогу поліції у протистоянні з учасниками протестів, що тривають у країні вже третій тиждень.

Сьогодні в Туреччині триває одноденний страйк двох великих федерацій профспілок і ще кількох менших профспілок, які таким чином протестують проти надмірно суворого, на їхню думку, поводження поліції з демонстрантами у Стамбулі, на площі Таксім і в сусідньому парку Таксім-Ґезі.

За словами цих профспілкових об’єднань, уряд, силою усунувши позавчора тих демонстрантів, «розпочав наступ проти народу».

Міністр внутрішніх справ Туреччини Муаммер Ґюлер попереджав, що страйк незаконний, а його учасники «зазнають законних наслідків».

Учора прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган заявляв, що наказ звільнити парк Таксім-Ґезі від табору демонстрантів був його «обов’язком» як голови уряду.

Учасники протестів, які об’єдналися в єдиний рух «Солідарність Таксіма», заявляють, що не припинять своїх демонстрацій протесту.

Акції, які почалися наприкінці травня як протест проти плану ліквідації невеликого парку Таксім-Ґезі у Стамбулі, переросли в політичні виступи з вимогою відставки прем’єра і уряду й сутички з поліцією, які поширилися й на інші міста країни. У сутичках між демонстрантами і поліцією потерпіли, за оцінками, понад п’ять тисяч людей.

На місці парку Таксім-Ґезі, створеного в 1940-х роках, влада планує відновити історичну будівлю початку 18-го століття, яка стояла там до створення парку, ймовірно, пристосувавши її під торговельний центр.
XS
SM
MD
LG