Доступність посилання

ТОП новини

Відставка прем’єра Чехії: політика, корупція, кохання


Петр Нечас
Петр Нечас
Прага – Найбільшу у своїй історії політичну кризу переживає Чехія. Корупційна афера, яку ще півтора року тому розпочала розслідувати поліція, закінчилась гучним скандалом і відставкою уряду. Серед підозрюваних у корупції, зокрема, два генерали, троє колишніх депутатів парламенту і керівник адміністрації прем’єр-міністра Чехії.

У понеділок Петр Нечас, тепер уже колишній прем’єр-міністр Чехії, подав у відставку. Заяву про відхід із посади він вручив президентові країни, як це передбачає Конституція.

Президент Мілош Земан прийняв її і доручив колишньому прем’єрові далі виконувати обов’язки до призначення нового уряду.

Петр Нечас, голова найбільшої владної Громадянсько-демократичної партії правого спрямування, також уже заявив, що відходить із великої політики: «Хотів би наголосити, що я усвідомлюю свою політичну відповідальність за ситуацію і відповідно роблю з неї висновки».

Хто винний – шукайте жінку!

Із самої вершини, до якої прямував понад 10 років, за кілька днів на саме дно – так теж можна говорити про кар’єру Петра Нечаса, головного героя і винуватця політичної кризи в Чеській Республіці. А почалось усе наприкінці 2011 року, коли поліція почала розслідувати справу про підозру в корупції трьох колишніх депутатів парламенту. Поступово клубок підозрюваних осіб розширився, аж наприкінці минулого тижня поліція назвала усіх, за її висновками, винних.

З’ясувалось, що головну роль у низці афер грала керівник адміністрації чеського прем’єра, його близька співробітниця Яна Надьова. Зокрема, громадськість шокував розкритий факт, що саме Яна Надьова давала завдання стежити за дружиною прем’єра керівникові військової розвідки генералу Ковандові.

Чехи обурені: як могло дійти до того, що цивільна особа, всупереч чинному законодавству і навіть здоровому глузду, оминаючи свого шефа – голову уряду країни, влаштовує на керівні посади потрібних людей, домовляється про зарплати чи навіть командує військовою розвідкою.

На думку відомого чеського журналіста Ярослава Плесла, який займається розслідуванням економічних злочинів, важливо, що незважаючи на високі посади, названі імена головних підозрюваних, зокрема, Яни Надьової. У даному випадку несуттєво, що керувало її вчинками – кохання до прем’єра чи звичайна жадоба наживи.

До речі, при обшуку восьми звинувачених поліція вилучила готівку в перерахунку понад 7 мільйонів доларів США і кілька десятків кілограмів золота у так званих «цеглинах» і у виробах.

Із кризи з новим прем’єром чи позачергові вибори?

Важливо також, на думку Ярослава Плесла, що Петр Нечас не робить кроків, щоб із ситуації викрутитись, а чесно визнав свою політичну поразку.

«Це історичний парадокс, що прем’єр став жертвою власної антикорупційної кампанії, – зауважує Плесла. – Він був історично першим прем’єр-міністром, який заявив, що боротиметься з корупцією. З його відставкою стає надзвичайно важливим запитання, чи взагалі буде продовжена антикорупційна кампанія».

Із прем’єром у відставку пішов чеський уряд. Зараз доля формування нової влади в руках президента Чехії Мілоша Земана. Є кілька варіантів виходу з кризи: призначити нового прем’єра, який би працював зі старим урядом. Цей шлях підтримують партії владної коаліції, і це найбільш імовірний варіант, вважає чеський політолог Томаш Нємечек.

«Думаю, що новий голова уряду буде обраний найшвидше з лав Громадянсько-демократичної партії й продовжить свою роботу до виборів, – каже він. –Таким чином продовжить свою роботу і сучасна владна коаліція».

Всупереч партіям владної коаліції опозиція домагається передчасних виборів до нижньої палати парламенту. На думку лівих, зокрема соціальних демократів і комуністів, нинішній уряд себе скомпрометував і не може керувати країною.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG