Доступність посилання

ТОП новини

Кличко обходить Януковича за популярністю – соціологи


Київ – Лідер УДАРу Віталій Кличко випередив за популярністю Віктора Януковича – принаймні, про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології. Якби вибори президента відбулися наприкінці травня цього року, за Кличка свої голоси віддали б майже 16% респондентів, тоді як за Януковича – трохи більше за 14%. Деякі експерти пов’язують популярність лідера УДАРу із запитом суспільства на нові обличчя в українські політиці. Однак є й такі політологи, які кажуть, що лідерство Кличка в уявному голосуванні за президента не гарантує реального високого результату.

За рік електоральна підтримка Віталія Кличка зросла на 7%, порахували у Київському міжнародному інституті соціології. Натомість ентузіазм виборців Віктора Януковича – знов-таки, за результатами опитування – зменшився: у 2012-му за чинного нині президента проголосували б на 3% більше.

Політичний експерт Центру Разумкова Віктор Замятін у коментарі Радіо Свобода пов’язує популярність Кличка із запитом українців на нових політиків.

«Треба мати на увазі, що це людина порівняно нова у великій політиці, порівняно свіжа, людина, яка своє ім’я, своє реноме здобула чесними перемогами у спорті. Очевидно, що це має якийсь вплив на певні категорії населення», – каже він.

У Партії регіонів тим часом Кличка за конкурента Януковичу не бачать. Заступник голови фракції Олег Царьов каже, що лідер УДАРу – сильний кандидат, однак Янукович, за його словами, все одно переможе. При цьому Царьов вважає, що Кличкові варто дотримуватися певних правил, аби не втратити популярність.

Ми бажаємо йому удачі, але у нас немає сумнівів, що ми переможемо
Олег Царьов
«Ми бажаємо Віталієві успішно пройти через виборчий процес. І для нього буде краще дистанціюватися від партії «Свобода» – тим вищий у нього буде рейтинг. Він себе такою співпрацею дискредитує. Але він робить висновки. Тож ми бажаємо йому удачі, але у нас немає сумнівів, що ми переможемо», – стверджує Олег Царьов.

На виборах мають конкурувати опозиціонери – Мохник

У «Свободі» натомість від коментарів щодо рейтингу Кличка утримуються. Заступник голови цієї парламентської фракції Андрій Мохник хіба що називає очевидним те, що популярність опозиції зростає – через розчарування діями Януковича і його оточення.

Андрій Мохник нагадує про угоду, підписану лідерами об’єднаної опозиції, за якою партії домовилися у 2015 році спільно підтримати того опозиційного кандидата, який вийде у другий тур президентських перегонів. Однак свободівець каже, що другий тур може виявитися не таким уже й передбачуваним.

Янукович за два роки може опинитися там, де і Ющенко
Андрій Мохник
«Сьогодні опозиція має ставити завдання, щоб до другого туру вийшли два опозиціонери. Це буде логічно і правильно, і тоді буде менше проблем для вибору в українців. Якщо Ющенко зміг опинитися за бортом, а Віктор Янукович ударними, прямо таки «стаханівськими» темпами наслідує всі його кроки, то, я думаю, це цілком логічно, що за два роки він може опинитися там, де і Ющенко», – зазначив він.

Успіх Кличка залежить від «проколів» Яценюка і Тягнибока?

Водночас нині інші лідери опозиції – і Арсеній Яценюк, і Олег Тягнибок – за даними соціологів, від Кличка і Януковича відстають. Голова політради «Батьківщини» збирає до 10% голосів, тоді як лідер «Свободи» – близько 6%. Політолог Костянтин Матвієнко каже: Тягнибок наразі не може вийти за межі ідеології своєї партії, натомість Яценюк трохи втратив популярність, зокрема і через скандал із «тушками», коли значна частина депутатів, яких він провів по округах, виявилися, зрештою, перебіжчиками. Однак і успіх Кличка політолог вважає радше гіпотетичним.

«Невдоволення діями влади наростає, відтак тут дві ситуації: Тягнибок не може вийти на межі своєї ніші, Яценюк із об’єктивних причин втрачає популярність, залишається Кличко. Тобто, це віддзеркалений рейтинг. Він жодним чином не означає, що в ситуації реальної президентської кампанії він буде саме таким», – вважає Костянтин Матвієнко.

Тягнибок не може вийти на межі своєї ніші, Яценюк втрачає популярність, залишається Кличко
Костянтин Матвієнко
Електоральна підтримка Кличка нині зосереджується у центрі та на заході України. Водночас, як запевнили Радіо Свобода у партії УДАР, соратники Кличка намагаються працювати однаково активно у всіх регіонах України, зокрема й на сході і півдні – там, де зосереджено основний електорат Януковича.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG