Доступність посилання

ТОП новини

США закликали Гонконг швидше видати інформатора про стеження спецслужб


Едвард Сноуден у випуску теленовин на екрані в Гонконгу, фото 18 червня 2013 року
Едвард Сноуден у випуску теленовин на екрані в Гонконгу, фото 18 червня 2013 року
Сполучені Штати Америки закликали владу Гонконгу, регіону Китаю з широкою автономією, прискорити дії за запитом США про видачу звинуваченого у США у шпигунстві Едварда Сноудена, який викрив таємні програми американських спецслужб щодо стеження за телефонними контактами й діями в інтернеті, повідомив у суботу радник президента США з національної безпеки Том Донілон.

Виступаючи на телеканалі CBS News, він сказав, що США мають добру доказову базу проти Сноудена і очікують, що Гонконг виконає вимоги угоди зі США про екстрадицію.

За словами Донілона, правоохоронці США перебувають у діалозі зі владою Гонконгу з цього питання.

У Гонконгу місцева газета South China Morning Post повідомляла в суботу, що Сноуден, усупереч деяким повідомленням, не був затриманий чи взятий під захист поліції, а перебуває десь у «безпечному місці» в Гонконгу і готується викрити нові подробиці про таємні програми стеження США за електронними комунікаціями, цього разу, зокрема, про те, як спецслужби США вламувалися в телефонні мережі Китаю.

У США Едварда Сноудена, колишнього аналітика приватної компанії, що за контрактом працювала для Агентства національної безпеки США, заочно звинуватили у викраденні майна держави, умисному розголошенні таємної інформації і незаконній передачі оборонної інформації. За кожним із цих звинувачень йому може загрожувати до 10 років ув’язнення в разі визнання винним.

Сноуден утік до Гонконгу після своїх викриттів у пресі про таємні програми стеження американської влади, зокрема, за даними про телефонні розмови через мережі принаймні однієї з найбільших телефонних компаній у США, а також за діями в інтернеті, які здійснюють через мережі дев’яти великих інтернет-компаній США іноземні громадяни з-поза меж країни. В Агентстві національної безпеки США наполягають, що ці програми допомогли зірвати десятки терактів.
XS
SM
MD
LG