Доступність посилання

ТОП новини

Влада Криму злякалася фільму про Межигір’я?


Журналісти біля резиденції Віктора Януковича Межигір’я, Нові Петрівці, 6 червня 2013 року
Журналісти біля резиденції Віктора Януковича Межигір’я, Нові Петрівці, 6 червня 2013 року
У понеділок у Феодосії з другої спроби пройшов перегляд альманаху короткометражних документальних відеофільмів «Відкритий доступ». Напередодні захід зірвався через раптову відмову власників приміщення, де він мав відбутися. Зірвалися покази альманаху, де серед інших короткометражок був фільм і про Межигір’я, і в Сімферополі та Севастополі.

Щоб убезпечитися й уникнути інцидентів та провокацій, організатори заходу публічно не оприлюднили адресу і заклад, де мав бути показ фільмів, а люди спершу збиралися в обумовленому місці, а потім уже йшли до орендованого приміщення.

За словами представника громадської організації «Центр UA» Аліси Рубан, такі заходи конспірації організатори вжили, щоб уникнути повтору ситуації, що сталася в суботу. Вона розповіла, що показ планувалося провести в готелі «Ай-Петрі» під Феодосією, про що було заздалегідь домовлено з власником і повідомлено громадськість. Однак, за її словами, до власника готелю звернулися «певні люди» з побажанням не проводити показ альманаху, «щоб не було проблем», і захід довелося перенести.

20 червня показ цього альманаху у Сімферополі теж зірвали. Під двері приміщення, в якому відбувався перегляд короткометражних фільмів, невідомі кинули димову шашку, близько півсотні глядачів довелося евакуювати. А наступного дня в Севастополі, за кілька хвилин до початку перегляду, відключили електропостачання, тож захід теж був зірваний.

(Відео «Центру журналістських розслідувань»)

Чиновники займаються самозбереженням – Рибачук

Один із організаторів, журналістка Наталка Соколенко припускає, що зрив перегляду «Відкритого доступу» вигідний владі.

«Я, чесно кажучи, перелякалася, бо думала, що це підпал, пожежа. А серед присутніх глядачів була молода вагітна жінка. Ви можете собі уявити, як вона перелякалася? Кому це вигідно і для чого це робити? Спершу ми схилялися до версії, що це просто якісь хулігани. Але, коли наступного дня ми приїхали до Севастополя, а там за 10 хвилин до початку фільму «вирубили» світло на нашому поверсі цього офісного центру, то я, чесно кажучи, більше схиляюся до версії, що це – чи симпатики влади, чи сама влада», – зазначає Наталка Соколенко.

Заступник голови Верховної Ради Криму, один зі спікерів кримських регіоналів Григорій Йоффе відмовився коментувати таке припущення журналістки, заявивши що, хоча чув про це, але не знайомий з деталями. Ще до кількох публічних кримських регіоналів у вихідний додзвонитися не вдалося.

Водночас керівник «Центру UA» Олег Рибачук переконаний: за провокаціями проти «Відкритого доступу» стоїть регіональна влада.

«Крим виділяється тим, що практично в кожному місті, де попередньо анонсували і домовилися про показ фільмів, – були спроби зриву. Я впевнений, що це – «дурь» місцевої адміністрації. Очевидно, що ми зараз живемо в країні, де чиновники займаються самозбереженням і намагаються, як колись сказав мій колега, вгадати сон свого керівництва навіть в кольоровому форматі», – зазначив Олег Рибачук.

За його словами, попри тиск і спроби зриву, публічні перегляди альманаху короткометражних документальних відеофільмів «Відкритий доступ» продовжаться. Уже 25 червня цей захід пройде в Запоріжжі.

Цикл «Відкритий доступ» складається з 5 відео-новел: «Межигір’я», «Афганець», «Школа», «Дім з химерами» та «У кутку». Усі вони розповідають про проблеми, які виникають з реалізацією норм закону «Про доступ до публічної інформації».

(Відео партнерства «Новий Громадянин»)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG