Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи запропонували засудити Росію через справу Магнітського


Андреас Ґросс, архівне фото
Андреас Ґросс, архівне фото
У Раді Європи сьогодні представили проект звіту, який має звинуватити Росію в тому, що вона дає можливість корумпованим посадовцям «плюндрувати» державу й натомість «брутально затикає рота» тим, хто викриває такі дії.

Документ під назвою «Не дозволити безкарності для вбивць Сергія Магнітського» про смерть російського юриста у слідчому ізоляторі в Росії подав доповідач у цій справі, представник Швейцарії Андреас Ґросс. Парламентська асамблея Ради Європи має розглянути схвалення цієї доповіді у вересні.

«Це звіт про людину, яка викрила несправедливість, навіть, можна сказати, кримінальний злочин, бо він викрив не тільки викрадення майна, але й викрадення самими податківцями 230 мільйонів доларів у російської держави», – сказав Ґросс про Магнітського.

У проекті доповіді звернено увагу, що відповідальних за смерть юриста досі не притягли до відповідальності і що прикриття винним влаштували російські урядовці високого рівня.

За текстом документа, Магнітський помер, бо «відмовився піддатися тискові, який чинили на нього посадовці середньої ланки, намагаючись уникнути відповідальності за свої злочини».

Проект звіту, який Ґросс готував протягом півроку, пропонує закликати владу Росії повністю розслідувати обставини і підґрунтя смерті Магнітського.

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.

Магнітський потрапив за ґрати, звинувачений у розробці схеми уникнення російських податків для свого замовника, фонду Hermitage Capital. Йому висунули це звинувачення після того, як юрист заявив, що викрив цілком протилежне – схему, за якою податки, вже сплачені фондом, на суму в 230 мільйонів доларів викрали з російського бюджету посадовці Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.

Проти Магнітського в Росії триває посмертний кримінальний процес за висуненим йому звинуваченням. Справу ж за фактом смерті юриста у слідчому ізоляторі в березні цього року закрили.
XS
SM
MD
LG