Доступність посилання

ТОП новини

Львівська облрада висловила обурення заявою Сенату Польщі щодо волинських подій


Львівська обласна рада назвала у вівторок «антиукраїнськими діями» заяву Сенату Польщі щодо 70-річчя Волинської трагедії, ухвалену попередніми днями.

Як мовиться в ухваленій із цього приводу заяві облради, вона «з глибокою тривогою і справедливим обуренням» сприйняла повідомлення про заяву польського Сенату.

Депутати, відзначивши важливість стратегічної співпраці України та Польщі, наголосили, що це рішення Сенату не сприяє добросусідським стосункам, і «тепер фактично перекреслюються спроби примирення у складних питаннях історичного минулого обох народів, де українці ніколи не виступали агресорами чи окупантами».

Галицькі депутати вважають, що це рішення Сенату, в якому польсько-український конфлікт окреслено як «етнічні чистки з ознаками геноциду», не відповідає історичній правді і має на меті «здобуття сумнівного політичного капіталу».

«Ми закликаємо українське суспільство дати оцінку антиукраїнським діям, що сьогодні відбуваються за межами нашої держави, а також дати належну оцінку «п’ятій колоні», якою є сьогоднішній панівний режим, якому байдужі національні інтереси», – мовиться у заяві облради.

Сесія Львівської обласної ради також закликала відзначити річницю трагічних подій, пов’язаних із депортацією українців із їхніх етнічних земель у 1944–1947 роках, знищення українських сіл на теренах Холмщини, Надсяння та Лемківщини протягом 1944–1945 років, та ухвалити закон «Про статус депортованих українців».

Польську ж сторону депутати закликали «перейти від взаємних звинувачень до конструктивного діалогу».

Також схожу заяву, яка більшою частиною тексту дослівно збігається з цією, ухвалила також Івано-Франківська обласна рада.

Минулого тижня Сенат (верхня палата парламенту) Польщі ухвалив заяву з приводу 70-річчя Волинської трагедії, в якій трагічні події 1943-го названі «етнічною чисткою з ознаками геноциду». Схожу заяву, як очікують, наступними місяцями обговорюватиме і Сейм (нижня палата Національних зборів Польщі).
XS
SM
MD
LG