Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко пропонує створити національний круглий стіл


Екс-прем’єр Юлія Тимошенко пропонує створити національний круглий стіл для виконання Україною необхідних критеріїв підписання з ЄС угоди про асоціацію.

«Я вважаю, що треба негайно створити нову організаційну структуру на кшталт круглого столу або асамблеї, яка буде активно та публічно діяти відсьогодні й до вступу в законну силу угоди про асоціацію, включаючи підписання та ратифікацію цього документа», – написала Тимошенко у статті «67 робочих днів?», оприлюдненій на сайті інтернет-видання «Українська правда».

Колишній прем’єр запропонувала назвати цю структуру Національним круглим столом «Порозуміння заради європейського майбутнього».

За словами Тимошенко, залишилося тільки 67 робочих днів для виконання десяти критеріїв, запропонованих Європейським союзом, і без їхнього виконання угоду не буде підписано. «Я говорю саме десяти критеріїв, бо той одинадцятий, що стосується мого звільнення, не потребує консолідації зусиль усього суспільства й залишається на совісті Віктора Януковича», – зауважила вона.

Тимошенко особливо наголосила, що підготовчий процес до підписання угоди про асоціацію необхідно негайно вивести в публічну площину на загальнонаціональний рівень.

«Шляхом повного суспільного контролю треба не дозволити правлячій партії кинути до парламенту законопроекти сумнівної якості, які під прикриттям своєї «європейськості» будуть проштовхувати посилення авторитарних тенденцій у нашій країні (наприклад, закон про загальнонаціональний референдум)», – пише колишній прем’єр.

Тимошенко висловила переконання, що тільки максимально публічна, скоординована робота влади, опозиції, громадянського суспільства, європейських структур і журналістів допоможе «зробити диво за 67 робочих днів».

За словами політика, круглий стіл слід скликати раз на тиждень і проводити його в присутності представників ЗМІ. Екс-прем’єр вважає, що у зв’язку з цим потрібно відкласти літні парламентські канікули до завершення всіх справ для виконання умов для підписання угоди. «Я прошу українських парламентарів пожертвувати – ні, не життям, – лише черговою відпусткою заради України», – зазначила Тимошенко.

Учасниками цього круглого столу, на думку Тимошенко, мають стати глава держави, визначені ним посадові особи його адміністрації й уряду, голова Верховної Ради і лідери всіх парламентських фракцій, керівники профільних комітетів Верховної Ради, які беруть участь в євроінтеграційних процесах, представники Венеціанської комісії, представники делегації Європейського союзу, лідери політичних груп Європарламенту та посли ЄС в Україні.

«Доцільно запросити до роботи екс-міністрів закордонних справ усіх українських урядів. Серцем цього Національного круглого столу має стати участь у його роботі моральних авторитетів нації, лідерів громадських рухів та організацій», – вважає вона.

Також, за її словами, у НКР має бути виконавчий орган, який «може складатися з керівників секретаріатів адміністрації президента та Верховної Ради, фракцій та комітетів».

Проводити цей круглий стіл політик пропонує в Українському домі.

Україна планує підписати угоду про асоціацію з ЄС у листопаді на саміті у Вільнюсі. Для цього Європа ставить перед Україною низку умов, зокрема, вдосконалення виборчого законодавства, усунення випадків вибіркового правосуддя, в першу чергу у справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко, яка відбуває 7-річне ув’язнення за укладення газових контрактів з Росією в 2009 році.
XS
SM
MD
LG