Доступність посилання

ТОП новини

У Росії спостерігачі за виборами заплатили штраф, бо не реєструвалися «іноземними агентами»


Григорій Мельконьянц, архівне фото
Григорій Мельконьянц, архівне фото
У Росії асоціація некомерційних організацій на захист прав виборців «Голос» сплатила штрафи, накладені судом у квітні за відмову зареєструватися як «іноземний агент», повідомив у четвер заступник її виконавчого директора Григорій Мельконьянц, якого цитує російське агентство «Інтерфакс».

Штраф для самої асоціації склав 300 тисяч рублів (майже 75 тисяч гривень) і ще 100 тисяч рублів (майже 25 тисяч гривень) для її директора Лілії Шибанової.

У середу Міністерство юстиції Росії оголошувало, що зупинило діяльність «Голосу» на шість місяців через цю ж відмову подати заяву про внесення асоціації в реєстр «іноземних агентів».

Мельконьянц тоді заявляв, що це рішення має лише символічний характер, бо «Голос» іще раніше почав процедуру ліквідації, і воно не завадить створенню нового громадського об’єднання для спостереження за виборами, яке не матиме формальної реєстрації. Водночас він наголосив, що якраз це рішення дасть змогу асоціації звернутися до Конституційного суду Росії і до Європейського суду з прав людини.

Останнім часом у Росії тривають масові перевірки неурядових («некомерційних») організацій із метою виявити порушення ними «закону про іноземних агентів».

За ухваленими в Росії змінами до законів про громадські об’єднання і про некомерційні організації, неурядові організації, що отримують фінансування з-за кордону і беруть участь у політичній діяльності в Росії, визнаються іноземними агентами. Такі організації зобов’язані подати заяву про їхню реєстрацію у спеціальному реєстрі іноземних агентів, а відтак подавати додаткові звіти частіше й детальніше, ніж інші організації. Вони також зобов’язані зазначати на всіх своїх матеріалах, що їх виготовив іноземний агент. Під політичну діяльність за цим законом потрапляє дуже широкий спектр діяльності, зокрема, й організацій правозахисного спрямування.

Ці зміни викликали широку критику в Росії і у світі. Низка провідних російських неурядових організацій уже заявляла, що бойкотуватиме новий закон.
XS
SM
MD
LG