Доступність посилання

ТОП новини

Клініку «Лавра» для інфекційно хворих почали відселяти частинами


Із клініки «Лавра» відселяють лабораторію в інший кінець міста, лікарі – проти
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Із клініки «Лавра» відселяють лабораторію в інший кінець міста, лікарі – проти

Київ – Із будівлі поблизу Києво-Печерської лаври, де нині розташована клініка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського, у якій серед інших надають допомогу ВІЛ-позитивним та хворим на гепатит пацієнтам, відселяють медичну лабораторію. Проти цього виступають лікарі та пацієнти клініки. Вони кажуть: наступним кроком буде перенесення на кількадесят кілометрів кількох відділень, зокрема, відділення інтенсивної терапії, що може коштувати тяжкохворим людям життя.

Із будівлі клініки «Лавра» Інституту імені Громашевського 26 червня відселили медичну лабораторію. Персонал намагався завадити вивезенню обладнання, однак безуспішно. За словами виконувача обов’язків керівника стаціонару Ольги Ляшок, до 28 червня планується також переведення на інші адреси відділень нейроінфекцій, детоксикації та інтенсивної терапії. Перенесення відділень однієї лікарні у різні кінці Києва може коштувати тяжкохворим пацієнтам життя, наголошує лікар.

Ми всі в розпачі, бо існування цілої структури буде неможливим у двох непідготовлених приміщеннях
Ольга Ляшок
«Ми всі в розпачі, бо існування цілої структури буде неможливим у двох непідготовлених приміщеннях, відстань між якими більше ніж 20 кілометрів», – зазначає Ольга Ляшок.

У стаціонарі Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського лікуються від 100 до 110 пацієнтів. Вони приїжджають сюди з усієї України. Звільнення медиками приміщення відбувається в рамках здійснюваної владою політики повернення культових споруд церкві. На приміщення клініки уже кілька років претендує Києво-Печерська лавра.

Пацієнтські організації, Києво-Печерська лавра та забудовники підписали меморандум, згідно з яким будь-які дії неможливі, поки не здадуть в експлуатацію нові корпуси для клініки «Лавра». Про це у коментарі Радіо Свобода зауважив голова пацієнтської організації UCAB Дмитро Шерембей.

В Академії наук намагаються приховати факт, що на будівлю на вулиці Галицькій витратили 30 мільйонів гривень
Дмитро Шерембей
«В Академії наук таким чином намагаються приховати факт, що на будівлю на вулиці Галицькій витратили 30 мільйонів гривень – незрозуміло на що. Тому будь-який рух відволікає громадськість від того фокуса, що вони там казна-чим займалися», – зауважує Шерембей.

За його словами, пацієнти та лікарі клініки у понеділок мають зустріч в Академії медичних наук. Якщо ж дійсно йтиметься про термінове виселення клініки, активісти обіцяють влаштувати лежачий страйк, прикувавши себе наручниками до лікарняних ліжок.

Клініка «переїде» з наступного місяця – Матяш

Тим часом, очільник інституту Віктор Матяш зауважив у коментарі Радіо Свобода, що клініка переїде уже з початку наступного місяця. За його словами, приміщення уже готові, і умови там будуть кращі, аніж у нинішній лікарняній будівлі.

«Так, поки що треба возити, – погоджується Матяш. – Але лабораторія там – у сто разів краща, і апаратура туди закуповується».

За повідомленнями інформагентств, заступник міністра охорони здоров’я Олександр Толстанов заявив у четвер на брифінгу, що в Україні є умови у всіх регіонах для надання допомоги ВІЛ-інфікованим, хворим на СНІД та гепатити, тому, ймовірно, що після реорганізації кількість пацієнтів у клініці «Лавра» скоротиться, хоча Віктор Матяш це заперечує. На думку Толстанова, інститут імені Громашевського повинен бути науково-дослідною установою.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG