Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ оприлюднили нові дані про стеження США за союзниками в Європі


Франція, Греція й Італія були серед об’єктів шпигунських операцій США – про це свідчать оприлюднені в ЗМІ нові документи від Едварда Сноудена, розшукуваного США за шпигунство і розголошення секретної інформації.

У нещодавніх повідомленнях згадувалися лише офіси Євросоюзу і Німеччини. Водночас британська газета Guardian цитує документ, в якому йдеться про те, що Агентство національної безпеки США здійснювало також електронне стеження за делегацією ЄС у Вашингтоні і її офісом в ООН. В одному з документів йдеться про 38 посольств і місій, які стали ціллю стеження, пише видання.

Крім того, за повідомленням, операції поширювалися і на неєвропейських союзників Сполучених Штатів, зокрема, Японію і Туреччину.

Вашингтон пообіцяв дати відповідь на нові підозри щодо своїх програм спостереження.

Заяву такого змісту офіс керівника американської розвідки оприлюднив після повідомлень, що спецслужби США встановлювали пристрої для прослуховування в офісах Євросоюзу. Про це йшлося у статті в недільному випуску видання Der Spiegel. За даними німецького тижневика, Агентство національної безпеки США розмістило «жучки» представництвах ЄС у Вашингтоні і мало доступ до внутрішньої комп’ютерної мережі.

Кілька європейських чиновників, зокрема, німецьких і французьких, припустили, що останні події можуть зірвати переговори щодо договору про трансатлантичну торгівлю. Комісар ЄС з питань юстиції Вівіан Редінґ сказала, що «партнери не шпигують один за одним».
XS
SM
MD
LG