Доступність посилання

ТОП новини

США виступили на захист програм стеження


Джон Керрі на прес-конференції у Брунеї захищає програми стеження, 1 липня 2013 року
Джон Керрі на прес-конференції у Брунеї захищає програми стеження, 1 липня 2013 року
Державний секретар США Джон Керрі, коментуючи повідомлення про нові подробиці американських програм стеження, цього разу за іншими країнами, союзними їм, заявив сьогодні, що «кожна країна світу, яка береться за міжнародні аспекти своєї національної безпеки, здійснює багато різної діяльності на захист своєї національної безпеки».

Як сказав він у перебігу засідання міністрів закордонних справ країн-членів Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН) у Брунеї, внеском у це є будь-яка інформація. «Наскільки я знаю, це звично для багатьох країн», – заявив він.

При цьому він відмовився від подальших коментарів, за його словами, доти, поки він не матиме всіх фактів і не з’ясує точно обставин справи.

У Євросоюзі і низці європейських країн, про стеження за якими з боку США повідомила преса, висловили стривоженість такими повідомленнями.

Зокрема, повної ясності від США вимагає Європейська комісія, заяву якої зачитала її речниця Пія Аренкільде-Гансен.

Президент Франції Франсуа Олланд заявив журналістам, що вимагає не тільки пояснень від США, а й негайного припинення такої практики.

У Німеччині речник канцлера Анґели Меркель сказав, що, якщо повідомлення про шпигунство США за союзниками підтвердяться, це буде неприйнятно. Як сказав Штеффен Зайберт, канцлер відчула огиду від таких повідомлень.

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, який перебуває в Женеві, скритикував можливе стеження за представництвами країн в ООН. Він нагадав, що недоторканність дипломатичних місій захищається міжнародним правом, і країни-члени ООН мали б у своїх діях дотримуватися цієї недоторканності.

Учора німецьке видання Der Spiegel і британське The Guardian надрукували, як вони пишуть, чергові викриття американця Едварда Сноудена про таємні програми стеження США, цього разу за органами і представництвами Європейського союзу у США у Вашингтоні, при ООН у Нью-Йорку і в самому Брюсселі, за 38 посольствами і представництвами європейських і неєвропейських союзників США, зокрема, Франції, Італії, Японії чи Туреччини, або ж стеження за електронними комунікаціями в Німеччині.

Сам Едвард Сноуден, колишній аналітик приватної компанії, що за контрактом працювала для Агентства національної безпеки США, який уже викривав раніше таємні програми стеження американських спецслужб і втік зі США, як вважають, уже понад тиждень перебуває у транзитній зоні летовища «Шереметьєво» під столицею Росії Москвою; Росія давала знати, що не має наміру екстрадувати його до США, де йому заочно висунули звинувачення у викраденні майна держави, умисному розголошенні таємної інформації і незаконній передачі оборонної інформації. За кожним із цих звинувачень йому може загрожувати до 10 років ув’язнення в разі визнання винним.
XS
SM
MD
LG