Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську викладачі й студенти протестують проти реорганізації вишів


Викладачі й студенти Дніпропетровського державного аграрного університету у понеділок вийшли на акцію протесту проти реорганізації їхнього вишу. Міністерство освіти, очолюване Дмитром Табачником, вирішило об’єднати цей заклад із двома іншими зовсім інших профілів – митною та фінансовою академією – в один виш економічного спрямування. Колектив агроуніверситету обурений і підозрює спробу «рейдерського захоплення». Акція протесту під стінами облдержадміністрації зібрала понад 2 тисячі учасників, однак нічого конкретного мітингувальникам поки не пообіцяли.

«Ми проти об’єднання!», «Повернемо аграрний університет!», «Табачника геть!» – із такими гаслами студенти й викладачі агроуніверситету, одного з найбільших і найстаріших вишів Дніпропетровщини, прийшли в понеділок під стіни облдержадміністрації. Активісти обурені: в Україні брак кваліфікованих фахівців агропромисловості і надмір фінансистів, і в цей час влада чомусь вирішила фактично ліквідувати аграрний виш і створити ще один економічний.

Викладач Світлана Дмитрук реорганізацію рідного агроуніверситету називає «родинною трагедією»: цей виш закінчила не тільки вона сама, а й її батьки і двоє дітей.

«Це трагедія для всієї моєї родини. Це ножем по серцю! Мені залишилось до пенсії всього 8 років. Що буде, у що виллється це незрозуміле злиття? У нас ніколи за ці роки не було затримок із заробітною платою, у нас завжди була гідна матеріальна база. Ніхто нічого не обіцяє. Вони суміщають несумісне, щоб зробити гірше», – сказала Радіо Свобода викладач.
Студенти та викладачі проти закриття університету
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Студенти хочуть отримати дипломи тих вишів, до яких вступали

Об’єднання аграрного університету з двома вишами зовсім інших профілів лякає й студентів. Частина з них ще складає літні іспити, частина – вже на практиці в сільгосппідприємствах. Що очікує у наступному навчальному році – не зрозуміло, каже першокурсниця еколого-меліоративного факультету Марина.

Якщо з’єднають три виші, то нашого факультету взагалі не стане. І ми боїмося цього
«Ми вступали до «аграрки», а не до фінансового чи митного. Нашому університету вже 90 років, у нас багато викладачів високого рівня. Наш факультет маленький. Якщо з’єднають три виші, то нашого факультету взагалі не стане. І ми боїмося цього», – зазначає Марина.

Акцію протесту колективу аграрного університету підтримали курсанти Митної академії, яка теж підпала під реорганізацію. Однак викладачі цього вишу на мітинг не вийшли, розповіла Радіо Свобода курсантка Ольга.

«У нас самі курсанти об’єднались, бо ми не хочемо навчатись у незрозумілому університеті, хочемо закінчити Митну академію. Викладачі нас підтримують, але вони не прийшли. Побоялись», – каже курсантка Митної академії.

Майновий інтерес?

Між тим ректор аграрного університету Анатолій Кобець підозрює, що за реорганізацією дніпропетровських вишів може критись чийсь майновий інтерес: наразі агроуніверситету належать сотні гектарів землі дослідного сільгосппідприємства під Дніпропетровськом і кілька будівель прямо в історичній частині міста. Що буде з цим майном, ніхто не каже. У понеділок ректор закликав своїх студентів та викладачів повернутись до навчання та роботи, однак заявив: якщо профільне міністерство не скасує свого наказу про реорганізацію, виш розпочне безстрокову акцію протесту.

«Ця акція не закінчиться, якщо не буде відповідного рішення в Києві. Студенти і викладачі оголосять безстрокову акцію протесту. Це можна назвати «рейдерським захопленням». Я не можу сказати, чи прийдуть люди до нас на навчання в умовах такої невизначеності», – заявив Анатолій Кобець.

Попри очікування, голова облдержадміністрації Дмитро Колєсніков до мітингувальників не вийшов. Натомість народний депутат регіонал Іван Ступак пообіцяв подати інформаційний запит до відомства Дмитра Табачника.

«Якщо у мене буде така можливість, я завтра буду в Києві і внесу запит на міністра Табачника. А на вечірньому засіданні Верховної Ради ми озвучимо моє звернення щодо долі агроуніверситету. А зараз, на цій площі, ми конструктивного з вами нічого не вирішимо», – сказав Іван Ступак.

У Дніпропетровському державному агроуніверситеті наразі навчається 10 тисяч студентів. В умовах невизначеності зі статусом охочих вступати до нього нинішнього року суттєво поменшало. Між тим студенти вишу заявляють, що готові на крайній захід – голодування.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG