Доступність посилання

ТОП новини

Армія Єгипту висунула політикам ультиматум


Противладний протест на площі Тахрір у центрі столиці Каїра, 30 червня 2013 року
Противладний протест на площі Тахрір у центрі столиці Каїра, 30 червня 2013 року
Армія Єгипту заявила в понеділок, що висуває політикам ультиматум: протягом 48 годин вони мають домовитися про те, як «виконати вимоги народу». Інакше, попереджають військові, вони самі наведуть лад у країні, хоча й обіцяють не втручатися в політику.

Військові Єгипту заявили, що армія відводить політикам дві доби на те, щоб досягти домовленості і «виконати вимоги народу».

Чільний військовик країни генерал-полковник Абдель-Фаттах ас-Сісі – він обіймає посади міністра оборони, голови Вищої ради Збройних сил і начальника Генерального штабу й головнокомандувача Збройних сил – виступив із заявою про це на державному телебаченні.

«Збройні сили повторюють заклик виконати вимоги народу і оголошують усім 48-годинний ультиматум як останній шанс впоратися з нинішньою історичною ситуацією, яку переживає країна. Збройні сили не пробачать ніякій силі, яка не підтримає виконання військом свого обов’язку», – заявив він.

Генерал також наголосив: «Збройні сили попереджають усіх: якщо вимоги народу не будуть виконані за час терміну ультиматуму, вони будуть зобов’язані, відповідно до історичних і державних обов’язків і на виконання вимог великого єгипетського народу, оголосити дорожню карту руху вперед і засоби її виконання, які здійснюватимуться під спостереженням військових усіма групами населення, включно з молоддю, яка стояла і стоїть за благословенною революцією».

Але він додав, що військові не мають наміру втручатися в політику чи в роботу уряду.

Противладні демонстранти на площі Тахрір у центрі столиці Каїра, які вимагають відставки президента Мухаммада Мурсі, привітали цей виступ радісними вигуками. Хоча дехто каже, що цього замало.

Один із учасників протесту, який не назвався, заявив агентству «Ройтерз»: «Заява була добра, але мені здається, що 48 годин – це забагато, президент не може лишатися ще цілих 48 годин, минулого року його президентства було більш ніж достатньо».

Мурсі звинувачують у підтримці ісламістів і провалі реформ

Цього ж дня в Єгипті п’ять міністрів – туризму, довкілля, зв’язку, юстиції і водних ресурсів – заявили, що готові подати у відставку і приєднатися до противладних протестів.

А демонстранти, які виступають проти Мухаммада Мурсі, штурмували й підпалили будівлю поміркованого ісламістського руху «Мусульманське братство», з лав якого вийшов президент, у Каїрі.

Останніми днями в Єгипті знову посилилися демонстрації проти президента. Найбільшого розмаху наразі вони сягнули в неділю, коли з нагоди року його перебування на посаді і з вимогами його відставки на вулиці вийшли по всій країні мільйони єгиптян. Сталися також сутички, в яких загинули 16 людей.

Критики вважають, що Мурсі сприяє надмірній концентрації влади в руках ісламістів і виявився не здатен вирішити економічні проблеми Єгипту, не використав шанс запровадити у країні демократичні реформи і тому має піти з посади. У президентських колах заявляють, що Мурсі визнає помилки і усуває їх і готовий до діалогу, але не має наміру йти у відставку.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG