Доступність посилання

ТОП новини

Дев’ять простих відповідей на запитання для агітаторів Митного союзу


(Рубрика «Точка зору»)

Оскільки ніхто з агітаторів Митного союзу не зміг відповісти на жодне з дев’яти питань, наводжу прості і зрозумілі для кожного відповіді.

До речі, виробники та підприємці Казахстану і Білорусі відповіді на вступ до Митного союзу все частіше дають страйками та вимогами до своїх урядів вийти з цього утворення, у якому, за оцінками самих російських податкових органів, товарообіг на понад 15 мільярдів доларів відбувається в тіні або за фіктивними контрактами.

1. Чи вплине участь України в Митному союзі на ціни на енергоносії, насамперед на газ із Росії?

Ні.

Ціни на постачання газу вирішує виключно ВАТ «Газпром», Російська Федерація.

Члени Митного союзу, наприклад, Білорусь, ціни на постачання газу вирішують на основі двосторонніх контрактів. Відтоді, як Білорусь є членом Митного союзу, за зменшення ціни на газ для цієї країни білорусам довелося розплатитися втратою власної газотранспортної системи, а отже – залишків енергетичної незалежності.

2. Чи принесе Україні Митний союз іноземні інвестиції з Європейського інвестиційного банку, з Китаю, від європейських або американських інвестиційних компаній?

Ні.

Ані Китай, ані США, ані країни-члени ЄС не є членами Митного союзу і не збираються в нього вступати. Статутні документи МС якраз передбачають створення наднаціональних органів. Вони розташовані в Москві.

Тому цілком імовірно, що Росія, як найбільша країна Митного союзу, відтягне на себе притік інвестицій із Заходу та Сходу.

Говорити про збільшення інвестицій з Росії як компенсацію втрати інвестицій із Заходу – немає сенсу. Це суми різного порядку. Обсяг прямих інвестицій (акціонерного капіталу) в економіку України з країн ЄС станом на 31 грудня 2012 року склав 42,97 мільярда американських доларів, що становить 78,9% загального обсягу інвестицій в Україну. Інвестиції з Росії за цей період склали лише 7%.

3. Чи вплине членство в Митному союзі на рівноправне функціонування зони вільної торгівлі з Росією без виключень і обмежень?

Ні.

Росія не збирається поступатися інтересами своїх виробників. Відмовлятися від виключень з угоди про зону вільної торгівлі, серед яких газ і нафта, труби, цукор, зернові, Російська Федерація не буде.

«Переваги» Митного союзу, які так яскраво описують деякі урядовці, на практиці виявляються економічною залежністю від Росії. В рамках Митного союзу відсутній вільний рух товарів, немає чесної конкуренції. Росія вирішує усі суперечки суто адміністративними методами і тільки на свою користь.

Вже зараз невдоволення участю в цьому утворенні висловлюють підприємці країн-учасниць. 25 червня представники малого і середнього бізнесу в Білорусі організували «попереджувальний страйк», щоб закликати свій уряд вийти з Митного союзу. При цьому з початком липня підприємці готові почати масштабні акції протесту, піти у відпустку, припинити сплату податків, якщо вимоги нових технічних регламентів МС не вдосконалять.

Раніше віце-президент Незалежної асоціації підприємців Казахстану Тімур Назханов заявив, що бізнес цієї країни несе великі втрати після вступу країни в Митний союз.

4. Чи потрібне членство в Митному союзі для взаємовигідної двосторонньої торгівлі з Білоруссю, нашим сусідом?

Ні.

Товарообіг між Україною і Білоруссю зростає і без приєднання України до Митного союзу. У першому кварталі 2012 року товарообіг із Білоруссю зріс на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У першому кварталі 2013 року у нас також покращилась ситуація з експортом товарів (експорт за 1 квартал 2013 зріс на 23%, в порівнянні до цього ж періоду минулого року, а імпорт впав на 14,1%).

5. Скільки та в яких галузях промисловості з’явиться нових робочих місць для українців?

Жоден із учасників Митного союзу протягом останніх років не зміг зменшити безробіття у своїх країнах.

Незважаючи на намагання російської влади прикрасити ситуацію із безробіттям, на основі досліджень міжнародної організації Gallup, рівень безробіття у Російській Федерації щонайменше втричі вищий за офіційні цифри. До прикладу, за підсумками 2011 року, за даними цієї організації, безробіття серед жінок в Росії склало 22%, серед чоловіків – 19%.

6. Навіщо обирати Митний союз, якщо рівень корупції у ньому найвищий серед усіх союзів, які будь-коли існували у світі (відкати, непрозорість використання бюджетів та зборів)?

Митний союз – найбільш корумповане об’єднання країн за всю історію з часів заснування ООН.

За даними Митної служби самої Росії, 50% товарообігу всередині Митного союзу відбувається в тіні. За оцінками Центрального банку Російської Федерації, у 2012 році російські компанії вивели близько 25 мільярдів доларів за допомогою «сірих схем» у рамках Митного союзу.

За результатами Індексу сприйняття корупції від Transparency International, у 2012 році Росія отримала 28 балів і ділить «почесне» 133-е місце з такими країнами, як Гаяна, Гондурас, Іран та Казахстан. Варто відзначити, що у Росії найгірші показники серед країн «Групи двадцяти». Білорусь – на 123-му місці.

7. Навіщо обирати Митний союз, обсяги ринків якого майже у 10 разів менші, ніж сусіднього з нами Європейського союзу?

ЄС – це один із найбільш платоспроможних ринків із населенням у 503 мільйони осіб, а середній показник ВВП на одного жителя в країнах ЄС у 2,5 рази вищий, ніж у Росії. За оцінками експертів, сукупний обсяг ринків Євросоюзу становить близько 16 трильйонів американських доларів, а Митний союз має ринок максимум у 2 трильйони.

8. Чиї чиновники, а не виробники вирішуватимуть в Митному союзі, на які ринки ми будемо продавати свою продукцію?

Все вирішуватимуть чиновники на чолі із заступником генерального секретаря ЄврАзЕС Сергієм Глазьєвим. Місце роботи: Москва, 1-й Басманний провулок, 6.

Ставши членом Митного союзу, Україна не зможе створювати зони вільної торгівлі з іншими державами. Такі переговори вестимуться вже від імені Митного союзу, де Росія, як країна з найбільшим впливом, буде враховувати у першу чергу власні інтереси.

9. Чому не працює угода про вільну торгівлю з країнами СНД, яку підписував прем’єр Азаров? Хто з членів МС не виконує цю угоду стосовно України? Білорусь? Казахстан? Росія?

Угода про вільну торгівлю з СНД не працює через нездатність керівництва Кабінету міністрів України домогтися збуту для української продукції та контрактів для українських заводів.

Сам текст угоди, яку 18 жовтня 2011 року підписав прем’єр Азаров, є набором декларацій загальноекономічного змісту. В результаті ані авіабудування, ані машинобудування не отримали замовлень на випуск та продаж продукції.

Підтвердження того, що ЗВТ із країнами СНД не працює: замість зростання товарообороту між країнами-учасницями відбулося його падіння.

Наприклад, якщо оцінювати зміни за період, коли ЗВТ діяла (у 1 кварталі 2013-го) і коли не діяла (1 квартал 2012-го), то обсяги зовнішньої торгівлі товарами за цей період скоротилися (експорт на 14,4%, а імпорт на 24,2%), причому скорочення торгівлі з країнами СНД – значно більше, ніж з усіма країнами світу в цілому.

Окрім того, в Угоді про зону вільної торгівлі у межах СНД зафіксовано вилучення й обмеження за більш ніж 60 товарними групами, особливо за життєво важливими для України позиціями, такими, як енергоносії та труби.

Промовиста цифра у відповіді на запитання, чому ЗВТ із країнами СНД не працює: 67,2% імпорту до України з Росії (у вартісному вигляді) відбувається за 27-ю товарною групою: палива мінеральні; нафта і продукти її перегонки. Це саме та група, за якою діють виключення в рамках угоди. Оцінити «користь» від такої угоди – нескладно.

Підсумовуючи відповіді, хочу наголосити, що Митний союз для Російської Федерації – це практично останній шанс реалізувати майбутнє для своїх виробників. Україна ж має значно більше, ніж один шанс. Для нас Митний союз – далеко не остання можливість реалізувати свій національний економічний потенціал. Це і Європейський союз, і вільна торгівля з Росією, і збереження стратегічних відносин із Білоруссю, Казахстаном та іншими країнами.

Валентин Наливайченко – народний депутат (фракція УДАР)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG