Доступність посилання

ТОП новини

Україна може отримати від ЮНЕСКО «червону картку» – Яковина


Києво-Печерська лавра
Києво-Печерська лавра
Київ – У Києві горіла садиба Мурашка, триває забудова Софії та Києво-Печерської лаври, а історичний центр Львова руйнується цілими вулицями, констатують історики. Україна втрачає пам’ятки щодня, однак говорити про обсяги неможливо, оскільки державний реєстр фактично не працює, вважає член парламентського комітету культури і духовності Олександр Бригинець. У Міністерстві культури, тим часом, обіцяють врахувати попередній досвід і не повторювати свої помилки.

Забудова території поблизу Софії Київської та Києво-Печерської лаври, які включені до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, руйнує історичний ландшафт. Крім того, є проблема нищення будинків столичного Подолу, зазначає головний редактор журналу «Пам’ятки України» Ігор Гирич. За його словами, у регіонах ситуація ще гірша. У Львові, наприклад, за монументом Адамові Міцкевичу руйнується ціла вулиця, говорить Гирич. «Фактично, уже будинків немає, і що буде на цьому місці збудовано – невідомо», – пояснює він.

Як врятувати ці об’єкти – питання номер один останніх засідань
Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток та визначних місць, зауважив у коментарі Радіо Свобода його президент Микола Яковина.

Рано чи пізно, якщо ці процеси будуть продовжуватися, Україні вручать «червону картку»
Микола Яковина
«Рано чи пізно, якщо ці процеси будуть продовжуватися, Україні вручать «червону картку», і наші об’єкти потраплять до списку пам’яток під загрозою. А це – ганьба для країни», – каже він.

За руйнування пам’яток в Україні передбачена кримінальна відповідальність, однак навіть на місцевому рівні інвентаризація об’єктів культурної спадщини не проведена, зазначає голова підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини профільного парламентського комітету Олександр Бригинець. Тому складно навіть сказати, скільки пам’яток знищено.

В Україні понад 100 тисяч пам’яток, а в реєстрі – всього кілька тисяч
Олександр Бригинець
«Не працює державний реєстр пам’яток. Ми знаємо, що в Україні понад 100 тисяч пам’яток, а в реєстрі – всього кілька тисяч. Навіть Лаври і Софії у реєстрі немає», – зазначає депутат.

Ми навчені гірким досвідом Києва – міністр культури

Як повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода міністр культури Леонід Новохатько, питання Лаври і Софії всебічно обговорювали на засіданні комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Камбоджі, однак вирішили залишити їх у списку пам’яток без зауваг. Водночас заяви про ймовірне внесення цих будівель до переліку пам’яток під загрозою змушує міністерство уважніше ставитися до інших об’єктів, зауважує Новохатько.

«В цьому розумінні ми вже навчені досвідом Києва, досить неприємним. І я розумію, що ми не повинні допустити такого і щодо будь-якої іншої пам’ятки в Україні», – говорить міністр.

Сьогодні у переліку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО з України є собор Святої Софії і Києво-Печерська лавра в Києві, ансамбль історичного центру Львова, резиденція митрополитів Буковини і Далмації в Чернівцях, Херсонес Таврійський, а також дерев’яні церкви Карпатського регіону України і Польщі. Окрім того, Україна подала на розгляд для можливого внесення у списки світової спадщини ЮНЕСКО ще понад півтора десятка об’єктів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

XS
SM
MD
LG