Доступність посилання

ТОП новини

Військові зупинили дію конституції і формують новий уряд Єгипту


Єгипетська армія у середу фактично усунула від влади президента Мухаммада Мурсі, проголосивши про зупинення чинності конституції і про створення нового уряду. Повідомляється також про приготування до дострокових президентських виборів. Раніше президент Мурсі відкинув ультиматум військових і наполягав, що саме він є легітимно обраним керівником країни.

У телезверненні у вівторок він закликав спиратися на конституцію, за яку не так давно проголосували єгиптяни, та нагошував, що лише повага до легітимності допоможе уникнути заворушень і громадянського конфлікту.

Вже у середу після полудня армія взяла будівлю державного телебачення під свій контроль.

Протистояння у Єгипті на той час вже переросло в масові демонстрації і навіть сутички з багатьма жертвами.

Опоненти президента Мурсі закидають, що він за рік на посаді розширив собі повноваження, оголосивши власні конституційні декларації.

Глибокі проблеми

Але проблема Єгипту не просто з механізмами влади і тим, що опоненти називають «дикторськими тенденціями» президента, за яким стоїть ісламістське «Мусульманське братство».

У повідомленнях з Єгипту віддавна йшлося про загострення економічних і соціальних проблем: безробіття, зростання цін, а також те, що єгиптяни називають вибухом злочинності.

Цим скористалися політичні опоненти Мурсі й, зокрема, прихильники поваленого 2011 року президента Мубарака.

Єгипет донедавна був одним з найнадійніших партнерів Заходу в арабському світі.

Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон у середу заявив у парламенті, що Захід намагався давати поради єгипетському лідеру.

«Президентові Мурсі дали дуже чітко зрозуміти і, зокрема, з ним безпосередньо говорив президент Обама. Але й ми також передаємо йому через наших послів, що так, він має демократичний мандат, і ми це поважаємо. Але демократія також означає забезпечення голосу усім. А лідери повинні репрезентувати усіх єгиптян і показувати, що вони реагують на їх стурбованість. Саме це має робити єгипетський уряд, щоб повернути мир і стабільність в ту країну», – радив президентові Мурсі прем’єр-міністр Британії.

Єгипетські військові напередодні заявляли, що не готували перевороту, але усунення від влади обраного президента іншим словом назвати буде важко.

А досвід Єгипту після революції 2011 року знову показав, що просто зміна влади і навіть вільні вибори в проблемній країні необов’язково дають зміни на краще, якщо нова влада не береться за структурні реформи й не запроваджує верховенство права.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG