Доступність посилання

ТОП новини

Узурпація влади «Сім’єю» зменшила роль парламенту – експерт


Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Київ, 5 липня 2013 року
Голова Верховної Ради Володимир Рибак, Київ, 5 липня 2013 року
Київ – Роль парламенту в Україні стала меншою, це довела друга сесія Верховної Ради, яка завершилася у п’ятницю, зазначають експерти. Депутати ж зізнаються, що працювали недостатньо ефективно. У парламентській більшості кажуть, що активній законотворчості заважали недосвідчені опозиціонери. Натомість у меншості запевняють, що витратили багато сил та часу на те, щоб змусити працювати Партію регіонів.

«Узурпація влади однією сім’єю», яка через судові рішення перебирає на себе все більше повноважень, стала причиною зменшення ролі Верховної Ради, зауважив у коментарі для Радіо Свобода політолог Сергій Таран.

Парламент втрачає багато своїх функцій: бюджетні рішення ухвалюють поза парламентом
Сергій Таран
«Парламент втрачає багато своїх функцій: бюджетні рішення ухвалюють поза парламентом, більше немає такого потрібного явища, коли міністри, або й президент, приходять і звітують перед парламентом. Сам статус народного депутата втрачається – відбулося позбавлення двох депутатів мандатів. Через судові механізми скасована інституція депутатської недоторканності, відтак, статус народного депутат нічого не означає», – наголошує Таран.

Серед позитивних напрацювань Сергій Таран називає поступ у питанні персонального голосування та ухвалення кількох законів, необхідних для підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом.

«Мітинговщина» пройшла, парламент не розпустять – Рибак

Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявляє, що протягом сесії парламент працював неактивно, через те, що після виборів 2012 року депутатський склад оновився на дві третини.

Блокування, бійки у парламенті будуть відходити на задній план
Володимир Рибак
«Саме ця сесія показала, що йшло притирання між депутатами. Парламент буде працювати. Я бачу, що вже «мітинговщина» пройшла, депутати ретельніше почали працювати в комітетах. Блокування, бійки у парламенті будуть відходити на задній план», – запевняє Рибак.

Володимир Рибак також висловив переконання, що Верховну Раду сьомого скликання не розпустять.

Опозиція змусила працювати Партію регіонів – Яценюк

Опозиція вважає, що всі надбання Верховної Ради протягом другої сесії є її заслугою.

«Опозиція змусила працювати Партію регіонів. Ми домоглися персонального голосування. Нам вдалося домогтися від Партії регіонів голосування хоч б по деяких законах із питань європейської інтеграції. Також вдалося зняти з розгляду призначення виборів у 5 округах всупереч законам і Конституції, а також питання про внесення змін до Конституції», – підсумовує голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Оцінюючи роботу сесії, він обійшов питання «тушок» із фракції «Батьківщина».

Непрофесійність опозиціонерів заважала законотворчості – Єфремов

Налагодити конструктивну роботу не вдалося через непрофесійність опозиційних депутатів, які вперше отримали мандати, наголошує керівник фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

Парламент завершив свою роботу на позитивній ноті
Олександр Єфремов
«Ми дуже сподіваємося, що парламент поступово покращуватиме свою роботу і наступна сесія буде більш ефективною, ніж нинішня. Звісно, хотілося б, щоб роботу ми вели планово, щоб не накопичувалися документи, щоб не блокувалася трибуна. У цілому ж ми вважаємо, що парламент завершив свою роботу на позитивній ноті», – відзначає Єфремов.

Раніше Олександр Єфремов заявляв, що блокування роботи Верховної Ради упродовж другої сесії обійшлося майже в 29 мільйонів гривень, а депутати відпрацювали лише 26 днів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG