Доступність посилання

ТОП новини

Комуністичній номенклатурі в Угорщині зменшують пенсії


Угорщина – Угорський уряд ухвалив постанову про зменшення підвищених пенсій працівникам комуністичної номенклатури, причетних до репресій 1945–1956 років. В угорському суспільстві на таке рішення очікували понад 20 років, але не всіх колишніх номенклатурників воно влаштовувало, і вони не сиділи, згорнувши руки.

За повідомленням канцелярії прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, підвищені виплати номенклатурникам доби комуністичних лідерів Угорщини Матяша Ракоші та Яноша Кадара припинять вже в серпні поточного року.

У списку персональних пенсіонерів із 142 осіб оприлюднили й ім’я колишнього міністра внутрішніх справ. Це – 94-літній Бела Біску, який зайняв свій пост у 1956 році і котрого звинувачують у репресіях проти учасників антикомуністичного повстання, придушеного за допомогою радянських танків. Товариш Біску, як його називали соратники, до цього часу отримує 261 тисячу форинтів пенсії, у перерахунку це майже 1000 євро. За статистикою, в Угорщині середня зарплата населення удвічі менша. Також не секрет для широкого громадського загалу в Угорщині, що багато репресованих комуністичним режимом ледве зводять кінці з кінцями.

Ці люди понад 20 років отримують солідні пенсії за свою антидемократичну діяльність
Фрідєш Каглер
Колишній суддя-криміналіст та історик права Фрідєш Каглер зазначає: «Рішення уряду задовольняє законні потреби суспільства у встановленні історичної справедливості. Адже неприйнятним є той факт, що після зміни суспільно-політичного ладу ці люди понад 20 років отримують солідні пенсії за свою антидемократичну діяльність».

Вперше відновити справедливість із виплатами пенсій спробував перший демократично створений уряд в Угорщині на чолі з консерватором Анталом Йожефом. За його поданням парламент скасував підвищені виплати старій комуністичні гвардії, у тому числі ветеранам служби безпеки, активістам і лідерам комсомольських осередків, таємним інформаторам режиму, військовим... Проте у 1994 році уряд лівоцентристів під проводом Дюли Горна, нині покійного, домігся скасування цієї ухвали угорського парламенту.

Кожну справу розглядали в індивідуальному порядку

Директор музею терору в Будапешті Марія Шмідт каже, що не розуміє, чому так могло статися. «Дуже дивно, що тодішній президент Угорщини Арпад Гьонц, який і сам потрапив до в’язниці після 1956 року як супротивник комуністичного режиму, раптом схиляється до думки продовжити виплати підвищених пенсій цим людям. Це мене шокувало і я не розумію, чому це сталося. А коли я недавно у складі утвореної урядової комісії з п’яти осіб почала переглядати документи того часу, то побачила разом із усіма, що Гьонц взагалі не перевіряв цю справу», – зауважує Шмідт.

Наші історики працювали з сотнями документів державного архіву, спецслужб, в бібліотеці президента, в архіві силових відомств
Бенце Рейтварі
Комісія вивчила обставини діяльності і нарахування пенсій понад 1000 особам, які активно проявили себе на своїх державних посадах, придушуючи демократичні процеси в Угорщині повоєнного часу. Статс-секретар Міністерства юстиції Бенце Рейтварі уточнив: «Ми перевірили минуле 1100 пенсіонерів і знайшли значні порушення в нарахуванні пенсій. Наші історики працювали з сотнями документів державного архіву, спецслужб, в бібліотеці президента, в архіві силових відомств».

Члени комісії вивчали, чи справді ці особи отримали підвищені пенсії, премії і визнання у вигляді орденів і медалей за високі показники у роботі на державній службі на благо суспільства, чи гроші їм нарахували за відданість комуністичній партії, прислужництво і шпигунство за своїми співвітчизниками, щоб придушити демократичні процеси в країні. Бенце Рейтварі наголосив, що члени урядової комісії ухвалювали не автоматично, а виносили по кожній справі індивідуальне рішення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG