Доступність посилання

ТОП новини

Угорська Феміда не визнала Чатарі воєнним злочинцем


Ласло Чатарі, Будапешт, 18 липня 2012 року
Ласло Чатарі, Будапешт, 18 липня 2012 року
Угорщина – Будапештський столичний суд припинив судовий процес над 98-річним Ласлом Чатарі, проти якого висунули звинувачення у воєнних злочинах. Колишньому сотникові угорської жандармерії у східнословацькому місті Кошиці після війни вдалося уникнути смертної кари у колишній Чехословаччині та довічного ув’язнення у Словаччині. Втікач усі ці роки переховувався у Канаді та Угорщині. Втім, будапештська прокуратура не виключає порушення нової судової справи, якщо матиме достатньо доказів на Чатарі.

Судовий процес у справі Ласла Чатарі тягнеться в Угорщині два роки. Слідство розпочала столична прокуратура на основі звернення Центру Шимона Візенталя зі штаб-квартирою в Єрусалимі. У звинуваченні йдеться про те, що в ранзі офіцера угорської королівської жандармерії Ласло Чатарі у 1941 році сприяв депортації 300 євреїв із кошицького гетто до окупованого нацистами українського Кам’янця-Подільського, де вони були розстріляні.

Судові представили також свідчення 17 свідків, які стверджують, що сотник люто катував в’язнів двох об’єднаних єврейських гетто у Кошицях, які у 1944 році перетворили на табір для інтернованих осіб. За даними єрусалимського Центру Візенталя, що ґрунтуються на свідченнях Адама Ґеллерта, під началом коменданта Ласла Чатарі, якого призначив на цю посаду тодішній шеф поліції Кошиць Дьєрдь Горват, потрапило 11839 осіб. Інші джерела вказують на кількість у 15700 осіб. Всіх бранців того ж року за сприяння Ласла Чатарі депортували в нацистський концтабір Освенцим.

Засуджений заочно у 1948 році у Чехословаччині на смертну кару, Чатарі більшу частину життя переховувався під чужими іменами в Канаді. 1997 року через нацистське минуле 82-літнього угорця позбавили канадського громадянства. Він добровільно переселився до Угорщини, щоб уникнути примусового видворення з Канади.

Будапештський суд розглядав справу Ласла Чатарі з 2011 року і днями припинив, оскільки, за формулюванням суддів, він вже був засуджений на довічне ув’язнення. Прес-секретар столичного суду Петер Пота дуже коротко зазначив із цього приводу: «Існує ситуація, коли словацький суд за пред’явлені нині злочини вже одного разу правомірно засудив підозрюваного».

Прокуратура хоче поновити судову справу

Угорські судді наразі перевіряють, чи може бути дійсним присуд їхніх словацьких колег в Угорщині і чи може Чатарі відбувати це покарання в Угорщині. Втім, у будапештській прокуратурі вважають, що давніший присуд аж ніяк не може бути перешкодою до нового судового процесу у справі Ласла Чатарі. Нова звинувачувальна справа вже надійшла у столичний суд за поданням прокурора Тібора Ібоя. Згідно з угорським законодавством, її мають розглянути упродовж трьох місяців.

«Словацький присуд, на який посилається будапештський суд, ніде не фігурує у правових реєстрах Євросоюзу. Через це ми вважаємо передчасним припинення цієї судової справи, оскільки, на нашу думку, визнання присуду іншої держави не має стати перешкодою в дослідуванні справи Ласла Чатарі, точніше, в розширенні її доказової бази», – зазначає представник столичної прокуратури Беттіна Баґой.

98-річний Чатарі весь час заперечував на суді свою причетність у скоєнні ним воєнних злочинів. Деякі ультрарадикальні видання в Угорщині пишуть про нього як про людину службового обов’язку та патріота нації, якого цькують сіоністи та угорські антифашисти з табору ліволіберальних партій. З іншого боку, оглядачі не виключають, що в разі засудження Ласла Чатарі в Угорщині термін ув’язнення він, з огляду на похилий вік, відбуватиме під домашнім арештом.

Словаччина поки що не зверталася до Угорщини з проханням видати Ласла Чатарі. Прес-секретар окружного суду у місті Кошиці Марцела Ґалова повідомила, що подальші правові кроки будуть визначені на засіданні окружного суду 19 липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG