Доступність посилання

ТОП новини

До 40% українців платять хабарі принаймні раз на рік


Лондон – Міжнародна неурядова антикорупційна організація Transparency International оприлюднила новий звіт The Global Corruption Barometer 2013, згідно з яким майже 40 відсотків (30%–39,99%) опитаних в Україні визнали, що упродовж року давали хабар принаймні один раз.

Близько 80% українців заявляють, що вважають важливим мати особисті зв’язки для залагодження своїх питань, і понад 80% опитаних в Україні вважають, що урядом керують кілька груп, котрі діють у власних інтересах тих осіб.

Як виявило дослідження, скаржитися на хабарництво багато людей не збираються, бо вважають, що такі скарги нічого не змінять.

Україна за масштабами хабарництва далеко не унікальна у світі, але, фактично, одна з найгірших у Європі.

Координатор програми Transparency International в пострадянських країнах Світлана Савицька сказала Радіо Свобода, що український уряд бореться з корупцією лише на словах.

Уряд в останні роки не брався за жодні серйозні реформи. Він лише говорить, лише обіцяє громадянам
Ірина Савицька
«Уряд в останні роки не брався за жодні серйозні реформи. Він лише говорить, лише обіцяє громадянам, а громадяни вже й перестала вірити, що уряд взагалі може робити щось серйозне», – зазначила представниця організації.

Корумпованість правоохоронців

Transparency International стурбовано заявляє, що показники цьогорічного «Барометра корупції» виявили, що загалом становище у світі з корупцією не покращується, а найбільш показовим є той факт, що найкорумованішим державним органом респонденти в багатьох країнах називають саме поліцію.

Тим часом урядовці та політики часто не подають прикладу боротьби з корупцією.

Поради Transparency International щодо того, як боротися з корупцією, досить очевидні: домагатися прозорості у роботі державних установ та уряду; система судочинства повинна бути незалежна й неупереджена; хабарників і порушників треба карати, щоб відохочувати інших.

Організація закликає уряди створити системи, які б дозволяли людям повідомляти про випадки хабарництва чи інші види корупції.

А однією з найочевидніших порад є заклик до людей просто не платити хабарі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG