Доступність посилання

ТОП новини

Кравчук звинуватив 148 депутатів у зраді України


Леонід Кравчук, архівне фото
Леонід Кравчук, архівне фото
Колишній президент Леонід Кравчук вважає звернення 148 депутатів Верховної Ради від фракції Партії регіонів і Комуністичної партії до Сейму Польщі із закликом визнати Волинську трагедію 1943 року геноцидом польського народу зрадництвом стосовно України.

Про це він сказав в ефірі телерадіокомпанії «НБМ» увечері 12 липня.

Кравчук виступає за те, щоб оцінки трагічних подій у спільній історії Польщі й України часів Другої світової війни давали не політики, а вчені на основі уважно вивчених достовірних документів.

«Є громадська думка, є вчені, історики... Дамо їм змогу вивчити документи й показати їх людям, а перетворювати (події минулого) у політично-емоційні заяви не потрібно. Що міг би зробити український парламент, так це, на мою думку, оцінити так звані дії 148 депутатів, які фактично зрадили національні інтереси України не тому, що вони мають свою думку – вона може в них бути і я можу (з ними) сперечатися, – а тому, що вони звернулися до іншої держави, щоб вона оцінила негативно українську історію», – сказав Кравчук, якого цитує агентство «Українські новини».

Леонід Кравчук вважає, що керівництву Партії регіонів необхідно замислитися над тим, щоб виключити з парламенту тих людей, які ініціювали ідею звернення до польського Сейму, тому що вони, на думку екс-президента, принесли в жертву честь, гідність й совість, ставши на шлях національної зради.

Раніше, напередодні розгляду польським Сеймом питання щодо подій Волинської трагедії, 148 народних депутатів України написали звернення до польського парламенту, в якому закликали визнати ті події геноцидом польського народу та засудити дії українських націоналістів.

Заяву підписали 119 депутатів від Партії регіонів, 23 депутати від фракції КПУ та 6 позафракційних депутатів.

Сейм (нижня і провідна палата парламенту) Польщі з нагоди 70-ї річниці Волинської трагедії, відмовився визнати геноцидом польського народу події 1943 року на Волині, однак підтримав формулювання «етнічна чистка з ознаками геноциду». Перед тим, 20 червня, таке саме формулювання схвалив і Сенат Польщі, верхня палата парламенту.

Напередодні розгляду польським Сеймом міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав всі політичні сили Польщі не ухвалювати рішень, які могли б знизити шанси підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС.
XS
SM
MD
LG