Доступність посилання

ТОП новини

Путін назвав Сноудена «подарунком до Різдва»


Едвард Сноуден на зустрічі з правозахисниками 12 липня 2013 року в аеропорту «Шереметьєво»
Едвард Сноуден на зустрічі з правозахисниками 12 липня 2013 року в аеропорту «Шереметьєво»
Колишній контрактник американських спецслужб Едвард Сноуден залишить Росію, як тільки у нього буде така можливість, проте ситуація з ним «залишається неясною», заявив у понеділок російський президент Володимир Путін, який перебуває в Ленінградській області.

Розмовляючи зі студентами польового археологічного табору Російського географічного товариства на острові Гогланд у Фінській затоці, Путін зазначив, що США фактично заблокували Сноудена в транзитній зоні московського аеропорту «Шереметьєво», де він опинився після прильоту з Гонконгу.

«Він на нашу територію прибув без запрошення, він не до нас летів,
він летів транзитом в інші країни. Але як тільки він опинився в повітрі,
це стало відомо, і наші американські партнери, по суті, заблокували
його подальший переліт», – сказав Путін, пожартувавши: «Подарунок такий нам, до Різдва».

За словами російського президента, Сноуден «сам себе відчуває вже не колишнім співробітником спецслужб, він сам себе відчуває борцем за права людини, в певній мірі новим дисидентом, щось на зразок Сахарова, ну, може бути, в іншому масштабі».

Сполучені Штати звинувачують Едварда Сноудена, який оприлюднив секретну інформацію про американські програми електронного стеження, у шпигунстві. Вашингтон вимагає його видачі. Тим часом Сноуден не може легально вилетіти з «Шереметьєва», бо чинність його паспорта громадянина США скасована.
XS
SM
MD
LG