Доступність посилання

ТОП новини

США не хочуть, щоб Єгипет перетворився на Сирію


Прихильники усунутого армією президента Мухаммада Мурсі, Каїр, 15 липня 2013 року
Прихильники усунутого армією президента Мухаммада Мурсі, Каїр, 15 липня 2013 року
Керівники єгипетського руху «Мусульманське братство» у вівторок категорично відкинули можливість співпраці з перехідним урядом країни й називають всі розмови про національну згоду «брехнею», а перехідний уряд – «урядом перевороту». Від початку тижня тривають сутички між силами безпеки й прихильниками усунутого армією президента Мухаммада Мурсі. Напередодні представники руху «Мусульманське братство» відмовилися від зустрічі із заступником держсекретаря США Вільямом Бернсом, який у понеділок провів переговори з керівниками перехідної влади Єгипту і закликав всі політичні сили країни стабілізувати ситуацію в «демократичному руслі».

У вівторок в Каїрі відбувалися лише епізодичні сутички між прихильниками перехідної влади і скинутого армією (за підтримки масових демонстрацій) президента Єгипту Мухаммада Мурсі. Ситуацію в країні контролюють військові та сили безпеки.

Чільний речник «Мусульманського братства» Мухаммад аль-Белтаґі заявив у вівторок, що тимчасовий виконувач обов’язків прем’єр-міністра Хазем аль-Беблаві не запропонував рухові ніяких посад у перехідному уряді, та й у разі таких пропозицій, за словами аль-Белтаґі, «Мусульманське братство» відхилило б їх. Речник руху також назвав розмови про національну згоду в Єгипті «брехнею».

У понеділок заступник держсекретаря США Вільям Бернс, який зустрівся в Каїрі з тимчасовим президентом Єгипту Адлі Мансуром, прем’єр-міністром Хаземом аль-Беблаві та міністром оброни Абдель-Фаттахом ас-Сісі, закликав владу утриматися від політичних арештів.

«Сполучені Штати залишаються глибоко переконаними прихильниками просування Єгипту шляхом демократичних успіхів та процвітання. Ми бажаємо бачити сильний Єгипет – Єгипет, який є стабільним, демократичним, а також терпимим; Єгипет, який рахується з потребами людей і поважає права всіх його громадян. Це Єгипет, якого єгиптяни заслуговують, Єгипет, що може очолити весь регіон на шляху до кращого майбутнього», – зазначив Бернс.

США закликають Єгипет рахуватися з уроками Сирії

Останніми днями поки що підтверджувалися найбільш похмурі прогнози аналітиків та експертів щодо розвитку ситуації в Єгипті – наростання протистояння в країні і загроза широкого громадянського конфлікту.

Напередодні, в ніч із понеділка на вівторок, у сутичках у Каїрі прихильників усунутого президента Мухаммада Мурсі та силами безпеки загинуло 7 осіб, близько 300 демонстрантів було поранено.

У вівторок сили безпеки заарештували близько 400 осіб, підозрюваних в організації нинішніх безладів. Але ситуація далі залишається напруженою, виступи прихильників скинутого президента Мурсі тривають і позиції ісламістських сил – руху «Мусульманське братство», угруповання «Тамарод» – залишаються незмінними. Вони вимагають відновлення влади їхнього президента Мухаммада Мурсі.

Під час переговорів у Каїрі заступник держсекретаря США Вільям Бернс наголосив, що приїхав сюди «не читати будь-кому лекції». У США, як він наголосив, поважають самостійний вибір Єгипту на шляху демократії. Але представник Білого дому при цьому застеріг керівництво країни і всі його політичні сили від ескалації насилля та закликав виправити помилки двох минулих років.

Вільям Бернс також попередив Єгипет про поганий приклад ситуації з Сирією. «Я не думаю, що Єгипет ризикує повторити трагедію, яку ми бачимо сьогодні в Сирії. Я вважаю, що жахливий досвід цих подій зрозумілий кожному в регіоні», – зауважив він.

У вівторок тимчасовий уряд Єгипту висловив своє, як він сказав, «сильне невдоволення» недільними коментарями турецького прем’єра Реджепа Тайїпа Ердогана на підтримку скинутого армією Єгипту 3 липня президента Мухаммада Мурсі. Нинішній уряд Єгипту вважає заяву Ердогана про «єдиного законно обраного президента Мурсі» «явним втручанням у внутрішні справи Єгипту».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG