Доступність посилання

ТОП новини

В Україні дорожчає проїзд у пасажирських потягах


Київ – Підвищення цін на залізничні квитки в Україні буде незначним, а виручені гроші витратять на ремонт вагонів. У цьому запевнив міністр інфраструктури Володимир Козак. Його міністерство вирішило підняти вартість квитків у потягах внутрішнього сполучення. Як пропонують, проїзд у плацкартах подорожчає на 10 відсотків від жовтня, а в купейних вагонах – у два етапи на стільки ж відсотків у липні та жовтні. Таким чином у «Укрзалізниці» хочуть бодай частково покрити збитки від пасажирських перевезень. Підняття тарифів обумовлене ринком, пояснюють чиновники. А громадські активісти стверджують: за рахунок пересічних пасажирів збагачуються зрештою олігархи.

Від 1 жовтня українцям за проїзд у плацкарті й купе доведеться платити більше. Один квиток, залежно від напряму, подорожчає приблизно на 10-40 гривень. Для львів’янки Світлани Юрчук зміна тарифів виявиться відчутною.

«Як недавній студент, можу сказати, що для людей мого віку це доволі критично. Я граю в КВК, у мене досвід часто їздити по Україні, не лише на вихідні додому. Це відчутно – купувати квитки дорожче, коли ти дуже часто купуєш їх за свій рахунок», – каже дівчина.

Вартість квитка складається з величезного переліку послуг, серед яких страховка, обслуговування у самому поїзді (постіль, чай), комісійний збір. Проте близько 70% вартості – це, так звана, вартість плацкарту чи купе, тобто право людини на проїзд. Саме воно і подорожчає на 10%, пояснили Радіо Свобода в «Укрзалізниці».

Вимога ринку

Піднімати ціни на пасажирські залізничні перевезення змушує ринок, переконує колишній керівник «Укрзалізниці» Михайло Костюк. Усі види діяльності повинні бути наближені до економічно обґрунтованих, додає він.

Пасажирський транспорт – це сектор, який збитковий вже не один десяток років
Михайло Костюк
«У зв’язку з тим, що пасажирський транспорт – це сектор, який збитковий уже не один десяток років, закономірно шукаються ті чи інші форми задля того, щоб вийти з даної ситуації. От, наприклад, сьогодні вже на залізниці «Українська залізнична швидкісна компанія» працює як самостійний орган. В системі реформування транспорту пасажирський рух, пасажирське господарство буде працювати самостійно, як працює в цілому світі. Триматись ідеології компенсувати перевезення пасажирів за рахунок вантажних перевезень – сьогодні це вже не ринковий механізм», – пояснює Костюк.

«Нерентабельність пасажирських перевезень є нормальною річчю»

Для багатьох країн світу нерентабельність соціально значимих послуг, серед яких і пасажирські перевезення, є нормальною річчю, наводить приклад активіст «Автономної спілки трудящих» Денис Горбач. Перехресне субсидування, як спосіб фінансування залізниці, коли пасажирські перевезення дотуються за рахунок вантажних, повинне працювати в Україні і надалі, каже він. Якщо посадовці хочуть, щоб «Укрзалізниця» приносила прибутки, піднімати тарифи потрібно на вантажні перевезення, де є багато платоспроможних бізнесменів, пропонує Денис Горбач, проте додає, що ці тарифи в Україні вже п’ять років тримають на одному рівні, догоджаючи таким чином не людям, а олігархам.

Ми бачимо за рахунок кого субсидується держава і фактично субсидуються найбільші олігархи, Ахметов, Коломойський, Пінчук та інші
Денис Горбач
«Цього літа в червні знову урядом Миколи Азарова було укладено меморандум з металургійними підприємствами і знову їм пообіцяли і надалі не піднімати тарифи більш ніж на 5%. Тобто, ми бачимо за рахунок кого субсидується держава і фактично субсидуються найбільші олігархи, найбільші металурги, Ахметов, Коломойський, Пінчук та інші. Тому що саме вони користуються послугами «Укрзалізниці». Це неправильно і має бути навпаки. Бізнес має субсидувати населення», – переконує Горбач.

Щоб подолати збитковість, «Укрзалізниця» вживає ще низку заходів. Окрім підвищення тарифів на пасажирські перевезення нещодавно запровадили іменні квитки, щоб згодом перейти на електронні.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
XS
SM
MD
LG