Доступність посилання

ТОП новини

Велика корупція «сильних світу цього» по-українськи


Київ – В Україні державні службовці, чиновники різних рівнів мають право отримувати подарунки. Але при цьому законодавство дозволяє їм отримувати подарунки вартістю не більше половини мінімальної зарплати (нині це трохи більше ніж 500 гривень). До подарунків належать також премії і бонуси. Закон забороняє чиновникам одержувати подарунки від своїх підлеглих та за дії або бездіяльність в інтересах того, хто їх дарує. Урядовці зазначають, що відповідне законодавство спрямоване на боротьбу з корупцією. Незалежні експерти у свою чергу кажуть, що в подарунках часто присутня корупційна складова.

Найчастіше до засобів масової інформації потрапляють повідомлення про те, які подарунки отримали президент і вищі державні службовці України на день народження або на національні свята. Презенти дарують здебільшого друзі, політичні партнери, чиновники, іноземні колеги українських керманичів.

Так, цього року президент Віктор Янукович на своє 63-річчя отримав у подарунок, серед іншого, золоту монету зі своїм зображенням від монетного двору Національного банку України і книгу про православну Русь від Партії регіонів.

Але поза публічною сферою, а відтак і поза увагою суспільства залишається така корупційна форма подарунку, як підтримка, наприклад, Верховною Радою або урядом України преференцій для компаній і цілих галузей економіки. У ЗМІ можна знайти повідомлення про непрозорі тендери, в яких перемагають компанії, асоційовані з представниками влади, про законодавчу підтримку галузей економіки, якими фактично управляють наближені до влади багатії.

Головний редактор інтернет-видання «Наші гроші» Олексій Шалайський зазначає, що серед політиків, чиновників і бізнесменів чималою популярністю користуються і так звані «подарунки» у вигляді нових автомобілів, які за бюджетний кошт купує котрась із владних інституцій. Та і сучасні офісні комп’ютери на робочих столах подобаються чиновникам не менше, ніж раритетні книжкові видання, ювелірні вироби, портрети, про що пишуть у журналістських розслідуваннях автори сайту «Наші гроші».

«Державні закупівлі – люди домовляються і крадуть десятки мільйонів гривень»

Зрозуміло, що той, хто дарує, розраховує на підтримку або ж захист своїх ділових чи політичних інтересів з боку тих, хто подарунок отримує. Відтак, подарунок можна кваліфікувати як хабар, але довести це доволі складно. якщо мова іде про проведення конкурсів на державні закупівлі або ж про відчуження земельних ділянок.

Перемагає та компанія, яка потрібна чиновникам та/чи політикам, а не найкраща
Віталій Шабунін
«Є питання поділу і домовленостей. Візьмемо державні закупівлі, коли люди домовляються і крадуть десятки мільйонів гривень, коли перемагає та компанія, яка потрібна чиновникам та/чи політикам, а не найкраща. І от чиновник міркує: «А чи потрібен мені подарунок від компанії, яку я переміг? Я, чиновник, отримую від компанії десятки мільйонів гривень, витрачу їх, як захочу, і не потрібні мені ніякі подарунки у вигляді путівки на Мальдіви або дорогого годинника», – сказав Радіо Свобода керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

Служба безпеки України визнала величезну шкоду від непрозорих тендерів й існуючої системи держзакупівель, адже збитки становлять близько 15 відсотків витрат держбюджету, про що інформують українські ЗМІ.

Українська влада регулярно обіцяє подолати корупцію і факти нецільового використання коштів. Так, як стверджує міністр доходів і зборів Олександр Клименко, на це спрямовані реформи, які Україна повинна здійснити для підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, і стратегія роботи Міністерства доходів і зборів України у найближчі 5 років.

Подарунки на місцях носять «добровільно-звичаєвий характер» – експерти

Олександр Клименко визнав, що нинішня система співпраці між чиновниками і бізнесменами, між політиками і бізнесменами перешкоджає розвиткові бізнесу і створює передумови для корупції. Це особливо помітно на місцевому рівні, визнає міністр.

Саме на локальному рівні, на місцях чиновники і депутати найчастіше отримують подарунки від населення. Люди змушені давати різні подарунки – у грошовій і не грошовій формі – просто для того, щоб жити і вирішувати свої повсякденні проблеми, каже колишній депутат Ужгородської міської ради і закарпатської облради, а нині експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

З ним згоден президент Київського міжнародного інституту соціології професор Валерій Хмелько. За його словами, більшість українців розв’язує свої проблеми, часто вдаючись при цьому до корупційних дій. Як приклад, Хмелько наводить традицію, яка існує в Україні від радянських часів – дарувати букет квітів, коробку цукерок, пляшку шампанського або коньяку вчителям, освітянам, працівникам комунальних господарств.

При цьому доволі складно розібратись, коли ідеться саме про подарунок, а коли – про хабар, каже Хмелько у розмові з кореспондентом Радіо Свобода.

Чиновників особливого плану – це лікарі і вчителі. Дарувати їм подарунки – традиція, яка залишилася від радянського часу, і досі ця ганебна справа не подолана
Валерій Хмелько
«Ми говоримо про чиновників особливого плану – це лікарі і вчителі. У нашій державі це дуже низько оплачувані фахівці, державні чиновники високого рівня освіти. Дарувати їм подарунки – це традиція, яка у нас залишилася від радянського часу, і досі ця ганебна справа не подолана», – каже експерт.

Професор Хмелько зазначив, що соціологічні опитування засвідчують: більшість українців готові дарувати вчителеві чи лікареві якийсь невеликий подарунок – гроші у конверті або пакет із ласощами. Такі подарунки лікарю за власним бажанням, або ж оплату послуг на вимогу лікаря українські науковці назвали «неформальними платежами пацієнтів».

Аналогічна ситуація і в освітній галузі: батьки дітей дошкільного і шкільного віку повідомляють соціологам, що платять за ремонт дитсадка або школи, роблять неформальні платежі керівникам садочків і шкіл. При цьому Хмелько зазначає, що, за даними соціологічних досліджень, розцінки й обсяги подарунків щороку зростають.

Міжнародна організація з протидії корупції Transparency International зазначає, що корупційні дії влади і пересічних громадян в Україні спричинені, серед іншого, відсутністю політичної волі подолати корупцію, незрілістю громадянського суспільства, непрозорою діяльністю органів влади і відсутністю ефективної системи покарання хабарників.

Відтак, як зауважують Віталій Шабунін і Валерій Хмелько, пересічні українці і надалі носитимуть подарунки в кабінети начальників і чиновників, а ті, у свою чергу, їх прийматимуть, розраховуючи на безкарність.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG