Доступність посилання

ТОП новини

Українські народні дипломати відвідали Литву і Латвію


Рига – Делегація українських народних дипломатів відвідала Литву та Латвію, щоб ознайомитися з тим, як змінилося життя цих пострадянських країн після вступу до Євросоюзу. Подорож поромом із Риги до Стокгольма мала показати українцям переваги Шенгенської зони. З іншого боку, жителі балтійських країн під час безпосереднього спілкування з народними дипломатами отримали можливість розвіяти власні міфи про Україну та українців.

Педагоги та студенти з Києва, Полтавської, Чернігівської, Сумської та Херсонської областей у складі делегації народних дипломатів отримали можливість відвідати Литву, Латвію та Швецію, розповідає керівник делегації Андрій Мельник.

Народні дипломати з України зустрічалися з представниками місцевої влади та релігійних організацій, дипломатами, членами українських діаспор та пересічними жителями цих країн.

Студент-соціолог Володимир Шелухін розповів Радіо Свобода, що він хоче зрозуміти, як краще розповідати про Євросоюз, щоб дати правильне уявлення про життя людей у європейському співтоваристві. Тут доречною була зустріч в Європейському інформаційному центрі при Представництві Європейської комісії та Європейського парламенту в Латвії («Європейський дім»), де експерти розповідали про історію, структуру та діяльність Євросоюзу.

«Аналогій таких структур в Україні, на жаль, немає. Але було би дуже добре створення таких організацій, як «Європейській дім», в Україні. Бо існує дуже багато стереотипів, нерозумінь та політичних спекуляцій», – вважає студент факультету соціології Київського Національного університету Володимир Шелухін.

Народна дипломатія – це відверта бесіда

Керівник відділу переговорів, науки і культури Представництва ЄС у Латвії Юта Штейнерте зазначила Радіо Свобода, що «Європейській дім» готовий співпрацювати з українською молоддю, яка цікавиться Євросоюзом.

«Вони можуть з’єднатися з «Європейським домом» і ми надамо інформацію про нашу діяльність, взагалі про Євросоюз, про те, які вигоди для Латвії від вступу в ЄС. Якщо українська молодь приїде сюди з візитом, вони можуть замовити у нас приміщення, організувати свій семінар, зокрема програму обміну серед латиської і української молоді чи вечір українського кіно. У нас є також є технічні можливості для проведення скайп-конференцій», – зазначила представник «Європейського дому» в Латвії.

Експерти вважають, що народна дипломатія – це один із найважливіших інструментів налагодження дружніх зв’язків між народами та переймання позитивного досвіду. На відміну від кар’єрної дипломатії, народна дипломатія – це відверта бесіда справді зацікавлених у змінах людей.

Це вже третя поїздка народних дипломатів до Балтії в рамках проекту «Балтійські друзі» під егідою Асоціації сприяння міжнародному бізнесу та розвитку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG