Доступність посилання

ТОП новини

Суд відхилив скаргу Луценка щодо його незаконного арешту


Юрій Луценко
Юрій Луценко
Немає підстав порушувати кримінальну справу щодо арешту Юрія Луценка у грудні 2010 року, який Європейський суд з прав людини визнав незаконним. Таке рішення ухвалив сьогодні Апеляційний суд Київської області. Він залишив у силі аналогічне рішення Києво-Святошинського районного суду, яке оскаржував екс-міністр внутрішніх справ.

Рішення суду озвучив суддя Олег Левчук.

Таким чином, українська судова система перешкоджає українцям відстоювати свої права в межах закону, підсумував Юрій Луценко.

«Ось фрази з рішення районного суду, яке апеляційний залишив у силі: «Луценко відстоював свої права неналежним чином», і «рішення Європейського суду з прав людини не є доказом у справі». Отже, людина в мантії постановила, що українці не повинні звертатися до суду для захисту своїх прав. Тобто суддя не залишив їм альтернативи: братися для захисту прав за каменюку або пляшку коктейлю Молотова. Я як екс-міністр МВС проти такого сценарію. Але останні рішення судів демонструють банкрутство держави», – сказав Луценко.

Колишній міністр і його захисники мають намір оскаржувати рішення апеляційного суду в касаційній інстанції.

Луценко вимагає відновити кримінальне провадження стосовно першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, слідчого генпрокуратури Сергія Войченка, суддів Печерського й Апеляційного судів, які ініціювали його затримання й арешт.

Луценка затримали 25 грудня 2010 року, а через кілька днів за рішенням суду його заарештували. Екс-глава МВС відбував покарання за скоєння низки посадових злочинів в Менській колонії на Чернігівщині з кінця серпня 2012 року.

Згодом, у липні 2012 року, Європейський суд з прав людини встановив, що досудовий арешт екс-глави МВС порушував права людини.

7 квітня президент Віктор Янукович підписав указ про помилування Луценка, і в той же день він вийшов з колонії.
XS
SM
MD
LG