Доступність посилання

ТОП новини

Судді змушують людей брати каменюку і коктейль Молотова – Луценко


Луценко про суддів і коктейль Молотова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Луценко - про суддів і коктейль Молотова

Київ – Немає підстав порушувати кримінальну справу щодо арешту Юрія Луценка у грудні 2010 року, який Європейський суд з прав людини визнав незаконним. Таке рішення ухвалив 22 липня Апеляційний суд Київської області. Луценко має намір його оскаржувати. Фахівці наголошують, що українській владі було б вигідно задовольнити скарги Луценка, оскільки це б наблизило підписання угоди про асоціацію України з ЄС.

Юрій Луценко просить розслідувати обставини його арешту в грудні 2010 року, і незаконне тримання за ґратами до рішення Печерського суду в його справі. Відстоюючи відповідну скаргу в Апеляційному суді Київської області, він зауважив, що його арешт і тримання під вартою вже визнав незаконним Європейський суд з прав людини, відтак судді в Україні мають лише з’ясувати, хто винен у таких протиправних діях і як його покарати. Луценко зауважив, що він не є мстивим і не хоче, щоб хтось обов’язково був кинутий за ґрати. Він попросив суддів розібратися в ситуації.

Прокурор Володимир Плевако опинився в неоднозначній ситуації: з одного боку, за законом, він мав захищати права потерпілого (Луценка) і вимагати покарати винного. З іншого, йдеться про те, відкривати чи не відкривати кримінальне провадження щодо його колег, зокрема – заступника генерального прокурора Рената Кузьміна. Відтак на дебатах він сказав лише шість слів: «Скаргу Луценка прошу залишити без розгляду».

Зрештою, апеляційний суд залишив у силі аналогічне рішення Києво-Святошинського районного суду, яке оскаржував екс-міністр внутрішніх справ. Рішення суду озвучив суддя Олег Левчук.

«Останні рішення судів демонструють банкрутство держави» – Луценко

Коли після оголошення вироку судді виходили з зали, Юрій Луценко став навпроти них і сказав: «Подивіться мені в очі. Вам не соромно?». Судді відверталися, а один із них намагався відтрутити екс-міністра внутрішніх справ з дороги.

Таким чином, українська судова система перешкоджає українцям відстоювати свої права в межах закону, підсумував Юрій Луценко.

Людина в мантії постановила, що українці не повинні звертатися до суду для захисту своїх прав
Юрій Луценко
«Людина в мантії постановила, що українці не повинні звертатися до суду для захисту своїх прав. Тобто, суддя не залишив їм альтернативи: братися для захисту прав за каменюку або пляшку коктейлю Молотова. Я, як екс-міністр, МВС проти такого сценарію. Але останні рішення судів демонструють банкрутство держави», – сказав Луценко.

Києво-Святошинський суд відмовив у задоволенні його скарги, мотивуючи це тим, що, мовляв, «Луценко відстоював свої права неналежним чином», і «рішення Європейського суду з прав людини не є доказом у справі».

Колишній міністр і його адвокати мають намір оскаржувати рішення апеляційного суду в касаційній інстанції.

Луценко вимагає відновити кримінальне провадження стосовно першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, слідчого Генпрокуратури Сергія Войченка, суддів Печерського й Апеляційного судів, які ініціювали його затримання й арешт.

Політолог про справу Луценка: «Влада не розуміє, що таке політика»

Юрій Луценко навряд чи зможе притягнути до відповідальності винних у його арешті, але він повинен намагатися це зробити, зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Віталій Бала.

За нинішньої влади покарати винних в арешті Луценка – проблематично. Але рано чи пізно це відбудеться
Віталій Бала
«За нинішньої влади покарати винних в арешті Луценка проблематично. Але рано чи пізно це відбудеться. Справа Луценка колись стане прецедентом і нагадуванням для працівників правоохоронних органів, які йдуть на посадові злочини, що за порушення закону рано чи пізно настане покарання. Проблема чинної влади в тому, що вона часто не розуміє суті політики. І в таких випадках реагує неадекватно, всупереч європейським нормам», – зазначає Бала.

Також політолог не виключає, що розгляд скарг Луценка в Україні може вплинути і на рішення щодо угоди про асоціацію України з ЄС. Сам Юрій Луценко після суду зауважив, що змушений буде розповісти про відмову українських суддів враховувати рішення Страсбурзького суду іноземним послам та іншим європейським політикам, з якими він матиме зустрічі.

Луценка затримали 25 грудня 2010 року, а через кілька днів за рішенням суду його заарештували. Екс-керівник МВС відбував покарання за звинуваченням у скоєнні низки посадових злочинів у Менській колонії на Чернігівщині від кінця серпня 2012 року.

Згодом, у липні 2012 року, Європейський суд з прав людини встановив, що досудовий арешт Луценка порушував права людини.

Сьомого квітня президент Віктор Янукович підписав указ про помилування Юрія Луценка, і в той же день він вийшов з колонії.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG