Доступність посилання

ТОП новини

Павла Лапшина, звинуваченого у Британії в убивстві, могли підставити – експерт


Павло Лапшин (в центрі), фото з офіційного сайту НМетАУ
Павло Лапшин (в центрі), фото з офіційного сайту НМетАУ
Поліція Великої Британії висунула офіційні звинувачення громадянинові України, аспірантові з Дніпропетровська Павлові Лапшину. Юнака обвинувачують у вбивстві 82-річного пенсіонера з Бірмінгема Могаммеда Саліма. Крім того, його звинуватили у скоєнні вибухів поблизу мечетей у центральній Англії – у містах Волсоллі й Вулвергамптоні у червні і Тіптоні минулого тижня. Внаслідок вибухів саморобних пристроїв ніхто не потерпів, навіть не завдано шкоди, але їх, як і вбивство мусульманина, розглядають як акти тероризму. Одночасно з Лапшиним затримали 22-річного харків’янина Дениса Негребу, втім, невдовзі після затримання його відпустили. Тепер він проходить у справі як свідок. Тим часом у Дніпропетровську, на батьківщині обвинуваченого Лапшина, не вірять у його причетність до злочинів. Незалежні експерти не виключають, що його могли «підставити», однак додають, що проблема поширення радикалістських поглядів в українському молодіжному середовищі справді існує.

25-річний Павло Лапшин – аспірант кафедри технології машинобудування Національної металургійної академії, що в Дніпропетровську, – був старанним у навчанні і тихим хлопцем. Про це Радіо Свобода розповів викладач академії Віктор Ласкін. За його словами, Павло поїхав до Великої Британії на стажування після перемоги в конкурсі, який організувала компанія, що займається розробкою програмної продукції. У те, що юнак міг бути причетним до скоєння терактів та вбивства, викладач не вірить. Він каже, що з колегами просто вражений.

Характеризувався так: скромний, тихий, соромливий хлопчик, «сіра мишка», добре вчився, допомагав товаришам у групі
Віктор Ласкін
«Він наразі є аспірантом нашої кафедри, готує дисертацію і частину досліджень мав проводити там, у Великій Британії. Характеризувався так: скромний, тихий, соромливий хлопчик, «сіра мишка», тихо, скромно поводився, добре вчився, допомагав товаришам у групі, у кого були проблеми з навчанням. Ми коли дізнались, були шоковані. Людина, яка мухи не образить… А тут його обвинувачують у вбивстві старого і вибухах. Перша реакція була: це якась помилка, Паша не міг цього вчинити», – каже викладач.

Про те, що Павла Лапшина затримали, персонал дніпропетровської металургійної академії дізнався через профільне міністерство. Не на мікрофон там кажуть: зараз готують характеристики щодо Павла, щоб відправити їх до Великої Британії. Однак на мікрофон коментувати ситуацію керівництво закладу не хоче.

«Я вам нічого сказати не можу. Спитайте на кафедрі, все ж вони там працювали», – сказав Радіо Свобода проректор вишу Володимир Шатоха.

Відмовляється від коментарів і батько обвинуваченого аспіранта Сергій Лапшин. Він працює на тій самій кафедрі технології машинобудування, де вчився й син, – заступником завідувача кафедри. За словами його колег, наразі він заклопотаний станом здоров’я дружини.

Обвинувачений у Британії «експериментував» в Україні?

Між тим міліція Дніпропетровщини у вівторок повідомила, що затриманий у Британії українець вже притягувався до відповідальності на батьківщині. Три роки тому в себе у квартирі він проводив, як сам пояснив, «із науковою метою» досліди з хімічними матеріалами. Внаслідок невдалого експерименту рано-вранці пролунав хлопок, пошкодило вікна та міжкімнатну перегородку. Потерпілих не було, не постраждав і сам «експериментатор», відтак кримінальної справи проти нього не стали порушувати, повідомив журналістам керівник прес-служби обласної міліції Олексій Щербатов.

«Після проведення перевірки у порушенні кримінальної справи було відмовлено, однак громадянин був притягнутий до адміністративної відповідальності за двома статтями, сплатив штрафи. Інтерпол звернувся до УМВС і бюро Інтерполу в Дніпропетровській області з запитом, відповідну інформацію на запит направили», – сказав Олексій Щербатов.
Підозрюваний у тероризмі Лапшин – «звичайний хлопець»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Радіо Свобода завітало до будинку, де жив Павло Лапшин. Сусіди розповідають: родину не бачили тут вже кілька років, ймовірно, переїхала жити на дачу. Діана, сусідка обвинуваченого, випадок з міні-вибухом, скоєним у квартирі 2010 року, пам’ятає добре, а от самого молодика – не дуже і називає «звичайним хлопцем».

«Близько шостої ранку був сильний хлопок. Вибігли на вулицю, було повно міліції. Двері винесло, його тоді забрали, але потім відпустили. Родина порядна: батько викладач, мати – теж дуже інтелігентна жінка. Павло у дворі не гуляв, важко про нього сказати, звичайний хлопець, ну найзвичайнісінький», – розповіла Радіо Свобода сусідка.

Молодь із радикальними поглядами

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов констатує: радикалістські настрої в середовищі української молоді є, однак у суспільстві прийнято замовчувати цю проблему. Незалежний експерт не виключає: юнак із Дніпропетровська, якщо це справді був він, міг вдатись до радикальних дій під впливом настроїв вже і в самій Великій Британії.

«Є табуйовані в українських ЗМІ теми, зокрема, це стосується поширення радикальних поглядів серед української молоді. Влада зацікавлена лише в самозбереженні, а все інше її мало хвилює. Її мало хвилює і поширення таких настроїв, ксенофобських, расистських, відверто нацистських. Але ця тема є. Як кажуть, у тихому озері чорти водяться. Це, зокрема, стосується викладача Сукачова, якого обвинувачують у тероризмі в Дніпропетровську. Вважалось, що такі погляди властиві львів’янам, киянам, але про те, що у Дніпропетровську серед молоді не менш як 10–15% дотримується радикальних поглядів, близьких до ксенофобських, ніхто не говорить. Але це є. У Європі, зокрема у Британії, ми маємо кризу мультикультуралізму. Це зустрічає певну реакцію в молодіжному середовищі. Ймовірно, що на британській землі він зіштовхнувся з цими проблемами, і, можливо, це дало й такий поштовх», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Водночас він не виключає, що українського юнака могли підставити.

У профілі Павла Лапшина з дніпропетровської металургійної академії в одній із соціальних мереж («ВКонтакте») є лише кілька записів, датованих квітнем 2013 року, коли підозрюваний у терактах тільки приїхав на стажування до Британії, і червнем 2013 року, безпосередньо перед першим вибухом. Серед зацікавлень Лапшина є сторінка одного з угруповань, що поширює неонацистську ідеологію. Однак встановити, чи це справді сторінка того самого Лапшина, неможливо.

На запити Радіо Свобода віртуальні друзі ймовірного Павла Лапшина відповіли так:
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG