Доступність посилання

ТОП новини

Міліція фабрикує справу, бо мститься за пікетування Межигір’я – Лациба


Журналісти біля резиденції Віктора Януковича в Межигір’ї, Нові Петрівці, 6 червня 2013 року
Журналісти біля резиденції Віктора Януковича в Межигір’ї, Нові Петрівці, 6 червня 2013 року
Київ – Кримінальну справу проти ініціатора низки законів, ухвалених Верховною Радою, не посоромилися сфабрикувати слідчі з Броварів Київської області, заявляють громадські активісти. Таким чином МВС за вказівкою Банкової намагається тиснути на учасників акцій протесту під Межигір’ям, кажуть вони. Відтак фальшування кримінальних справ проти громадських активістів перетворюється на постійну практику, додають експерти.

Міліція фабрикує справу проти керівника програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максима Лациби та його брата, активіста Демократичного альянсу Костянтина Лациби. Про це заявляють самі брати.

Вони нині перебувають у статусі свідків у справі про крадіжку, скоєну особами, що приїхали на автомобілі, схожому на автомобіль Максима Лациби, повідомила у коментарі Радіо Свобода співробітниця прес-служби київського обласного управління міліції Юлія Сінчак.

Підозру братам не пред’являли – міліція

«Слідчій відділ міськвідділу міліції Броварів відкрив кримінальне провадження за частиною 1 статті 185 Кримінального кодексу – це крадіжка. Ці брати були допитані як свідки разом з іншими громадянами за даною справою. На даний час підозру особам не було пред’явлено, і відпрацьовуються всі версії», – каже Сінчак.

Кримінальне провадження було відкрите 14 травня цього року, а крадіжка, про яку йдеться, за матеріалами справи відбулася 15 травня, наголошує Максим Лациба. Він також розповідає, що під час допитів слідчі намагалися тиснути, пропонували зателефонувати за невідомо чиїм номером і про щось домовитися, погрожували перекваліфікацією справи на статтю, що передбачає більший термін позбавлення волі.

Вказівка пішла від керівництва країни – Лациба

Це може бути лише першим етапом переслідування, міліція намагається вилучити автомобіль, провести слідчий експеримент і, можливо, після цього свідки стануть підозрюваними, припустив у розмові з Радіо Свобода Максим Лациба.

«Це кримінальне переслідування має політичні мотиви. Головна причина – це наша активна громадянська позиція, в тому числі участь брата Костянтина у мітингу під Межигір’ям, коли громадські активісти вимагали припинити тиск, арешти активістів Демократичного альянсу. Звичайно, команда пішла згори, команда пішла від керівництва країни», – заявляє Лациба.

У міністерстві Захарченка є група, яка відслідковує активістів – Рибачук

А відповідає перед керівництвом країни за переслідування громадських активістів Міністерство внутрішніх справ, зауважує керівник громадської організації «Центр UA» Олег Рибачук.

«У Міністерстві внутрішніх справ Захарченка є особлива група людей, яка безпосередньо відслідковує і займається діяльністю громадських активістів. Переглядається наша пошта, прослуховуються наші телефонні дзвінки. Нам відкрито дають про це знати. Але таких безмежно цинічних дій, які сталися відносно Лациби, ми ще не зустрічали. Дебільність того, що відбувається, просто вражає», – наголошує Рибачук.

Це крайній прояв параної команди президента – Шевченко

Крім того, що брати Лациби є громадськими активістами, Максим Лациба брав участь у напрацюванні низки законів, зокрема, «Про громадські об’єднання», «Про доступ до публічної інформації», «Про благодійну діяльність і благодійні організації», нагадує депутат від «Батьківщини» Андрій Шевченко.

«Якщо так піде далі, то влада почне мститися сусідським коровам і телеграфним стовпам, які мали необережність бути поруч із помешканням президента. Це крайній прояв параної команди президента. Це тим більше виглядає абсурдно, коли ми подивимося на Костянтина і Максима. На жаль, зараз маємо багато фактів, які разом укладаються у картину систематичного переслідування активістів громадянського суспільства», – зазначає Шевченко.

У 2010 році Вінницька міліція намагалася обвинуватити правозахисника Дмитра Гройсмана у розповсюдженні порнографії та нарузі над державними символами. Того ж року учасників податкового Майдану звинувачували у завданні матеріальної шкоди державі. У липні 2013 року рішенням суду запроторили до психіатричної лікарні запорізьку громадську активістку Раїсу Радченко.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG