Доступність посилання

ТОП новини

Святкування Хрещення Русі нагадує методи «совкової» культмасової роботи (огляд преси)


Київ – Українські мігранти зараз інвестують у країну набагато більше грошей, ніж усі іноземні інвестори разом, констатує газета «День». Утім, бути основними інвесторами для країни й надалі заробітчани зможуть лише в тому випадку, якщо їхня кількість постійно зростатиме. А в такому разі в Україні може залишитися жити не більше ніж 35 мільйонів українців, прогнозують фахівці. І масштабний потік грошових переказів згодом все одно припиниться. Така тенденція має цілком конкретні негативні наслідки для економіки, констатують експерти видання. До того ж, нині з країни виїжджають найбільш конкурентоспроможні фахівці. І їхня втрата обов’язково позначиться на економіці країни. Про це наголошується в матеріалі «Основний товар на експорт».

Політична складова урочистостей з нагоди 1025-ліття Хрещення Русі може затьмарити його духовний сенс, зауважує газета «Україна молода». Зокрема, у ході цьогорічного святкування річниці хрещення киян у річці Почайні, перетвореного масованою пропагандою ледь не на День хрещення Москви, планується чимало чудасій, які чимось нагадують обкатані методи «совкової» культмасової роботи. Скажімо, оргкомітет при УПЦ (МП) в перебігу урочистостей влаштовуватиме зустрічі й спільні богослужіння з молодими спортсменами, відбудуться «світломузичне шоу» і передзвін «від Камчатки до Києва», який «об’єднає Україну, Росію і Білорусь». Бракує, хіба що, тематичної циркової програми, зазначає газета.

Репетиторська діяльність – невивчений сегмент українського освітнього ринку. Як зауважує газета «День», діяльність приватних викладачів не передбачена жодним спеціальним законом – на цей сегмент ринку не звертають достатньої уваги. А даремно, зауважує видання. За останні п’ять років помітно зросла кількість сайтів, основним напрямом роботи яких є посередництво між учнями та репетиторами. Якщо 2008-го це були два-три сайти, то станом на липень 2013-го таких ресурсів уже понад десяток. Причин зростання кількості тих, хто позиціонує себе як репетитор, кілька. Перша – масова школа з її застарілими методиками навчання. Вона не влаштовує тих абітурієнтів, які справді хочуть мати знання. Друга причина – це запровадження ЗНО, яке по-іншому примусило абітурієнтів подивитися на проблему вступу. Вони зрозуміли, що гарантія вступу сьогодні – не гроші, не зв’язки, не телефонне право, а хороші результати на зовнішньому оцінюванні. Більше про причини розвитку й поширення діяльності репетиторів йдеться в статті «Репетитор: якість-ціна».

Літо – довгоочікувана пора для студентів, бо їм нарешті можна не лише відпочити, а й знайти тимчасовий заробіток, щоб хоча б на деякий час злізти з батьківської шиї і витратити на власний розсуд зароблені гроші. І саме у цю пору нечесні роботодавці намагаються нажитися на довірливих студентах. Як констатує газета «Голос України», нині чимало молоді шукає роботу через інтернет, який пропонує безліч вакансій на будь-які запити. Але саме через Всесвітню мережу роботодавці намагаються знайти собі дешеву (або й безплатну) робочу силу. Про те, як студентству можна уникнути шахраїв, інформується у статті «Сезон полювання на безробітне студентство».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG