Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднання українців Польщі висловило занепокоєння інцидентом біля української церкви


Українська меншина в Польщі занепокоєна ескалацією емоцій навколо відзначень 70-річчя Волинської трагедії, мовиться в оприлюдненій у середу заяві Об’єднання українців Польщі.

Приводом до написання заяви став інцидент, що стався в неділю, 21 липня, в місті Тшеб’ятові (Західнопоморське воєводство). Того дня якийсь молодик кинув під поріг тамтешнього українського греко-католицького храму петарду. Як наголошується у заяві ОУП, саме в той час у храмі відбувалося недільне богослужіння, в якому брали участь приблизно 100 осіб. Зловмисника впізнали, та він утік і дотепер переховується.

«Українська громадськість Польщі сприйняла цей інцидент із великим занепокоєнням, – сказано в документі. – Для нас це не акт хуліганства, як його намагаються кваліфікувати, а злочинні дії на ґрунті національної неприязні».

ОУП закликає правоохоронні органи не легковажити інцидентом, щоб не заохочувати зловмисників до більш небезпечних атак на українську громаду.

Українська організація звертає увагу на те, що петарда полетіла в бік храму після «реконструкції» Волинської трагедії, яка відбулася в суботу в місті Радимно. ОУП наголошує, що провести реконструкцію в Радимно заохочували відомі у Польщі особи, а організували її за підтримки місцевої влади.

«Про «реконструкцію» багато говорили у ЗМІ. Її провели, хоч ОУП закликало, щоб цей захід скасували. Ми та багато інтелектуалів вказували на те, що реконструкція не так вшановуватиме вбитих поляків, як спричинить ворожість до українців. На здійснення наших побоювань не довелося довго чекати», – сказано в заяві ОУП.

XS
SM
MD
LG