Доступність посилання

ТОП новини

Політолог руху Femen заявляє, що його побили агенти спецслужб


Політолог руху Femen каже, що його побили спецслужби
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інтерв’ю політолога руху Femen Віктора Святського Радіо Свобода

Політолог руху FEMEN заявляє, що його побили агенти спецслужб
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Київ – У центрі столиці побили політолога руху Femen. Він запевняє, що нападниками були співробітники спецслужб. Експерти кажуть, що такої версії не можна виключати. Утім, в СБУ заперечують причетність до побиття. А у міліції ще не готові висувати версії щодо осіб та мотивів нападників.

Політолога руху Femen Віктора Святського з розбитим обличчям, підозрою на перелом щелепи і вибитими зубами доправили до лікарні швидкої допомоги. У Femen це побиття пов’язують із намаганнями спецслужб завадити ймовірним акціям протесту під час відзначення 1025-річчя Хрещення Русі. На цій версії інтерв’ю Радіо Свобода наполягає і сам Святський.

Зазнав нападу співробітників служби зовнішнього спостереження. Цих людей я бачу кожного дня, вони стежать за мною
Віктор Святський
«Зазнав нападу співробітників спецслужби, служби зовнішнього спостереження. Цих людей я бачу кожного дня, вони стежать за мною, іноді змінюються. Я повертався з кафе додому. Близько 23-ї години до мене підійшли двоє людей, які взяли мене під руки і сказали, що зараз з мене почнуть, а потім і дівчатам перепаде. Далі нічого не пам’ятаю. Були сильні удари якимись предметами по голові. Це посилення тиску на активістів через підготовку до святкування Хрещення Русі й приїзду таких гостей, як Путін, Лукашенко, Гундяєв», – заявив Віктор Святський.

​Він також припустив, що до його побиття можуть бути причетні російська ФСБ та білоруський КДБ. Утім, як уже повідомляли, президент Білорусі Олександр Лукашенко відмовився їхати до Києва.

Це не стиль і не метод роботи української спецслужби – СБУ

У Службі безпеки України запевняють, що не причетні до побиття політолога руху Femen.

Ми спростовуємо як стеження, так і причетність до цього прикрого інциденту
Речник СБУ Лада Сафонова
«Служба безпеки немає ніякого стосунку до цієї ситуації. Ми спростовуємо звинувачення, висловлені у такому піар-контексті, вони абсолютно нелогічні. Ми спростовуємо як стеження за цією людиною, так і причетність до цього прикрого інциденту. Це абсолютно не стиль і не метод роботи української спецслужби. Дико звучить припущення, що Служба безпеки могла зробити такий вчинок, що ця людина цікава у контексті виконання наших завдань», – заявила речник СБУ Лада Сафонова у коментарі Радіо Свобода.

Речниця СБУ також наголосила, що на території України працюють тільки українські правоохоронні органи.

Версій наразі немає – міліція

Віктор Святський одразу після побиття
Віктор Святський одразу після побиття
Тим часом міліція вже відкрила кримінальне провадження, але ще не має версій щодо осіб та мотивів нападників, повідомила Радіо Свобода речниця Шевченківського районного управління міліції Києва Наталія Каліновська.

«До міліції звернулася жінка. Вона заявила, що невідомі особи по вулиці Михайлівській побили її знайомого. Слідчим відділом розпочато кримінальне провадження за статтею «завдання тілесних ушкоджень». Буде призначено судово-медичну експертизу, де буде визначено ступінь тяжкості завданих тілесних ушкоджень», – сказала Каліновська.

Підозри щодо правоохоронців провокують самі правоохоронці – політолог

Підстави для підозр, що напад могли вчинити співробітники правоохоронних органів, дають самі правоохоронні органи, які вже неодноразово були помічені у виконанні політичних завдань від влади, зауважив у розмові з Радіо Свобода політолог Сергій Таран.

Будуть постійні підозри, що подібні речі організовують спецслужби чи переодягнені міліціонери
Політолог Сергій Таран
«В країні, де немає впевненості у тому, що правоохоронні органи працюють на закони і правосуддя, кожного разу, коли будуть конфлікти між громадянами, які займаються громадською діяльністю, і невідомими людьми, будуть постійні підозри, що подібні речі організовують саме спецслужби чи переодягнені міліціонери. Ми не можемо, на жаль, цього виключати», – зазначає Таран.

У Femen розповідають, що Віктор Святський співпрацює з жіночим рухом з часу його створення – від 2008 року. Там кажуть, що він брав участь у підготовці багатьох акцій, здебільшого тих, що були пов’язані із боротьбою проти пережитків «радянщини».
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG