Доступність посилання

ТОП новини

Сумний Янукович і бадьорий Путін у Севастополі: кожен говорив про своє


У Севастополі Янукович і Путін разом дивилися парад
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00
Севастополь – Сьогодні у Севастополі українські і російські моряки вдруге спільно відзначали своє професійне свято – День флоту України і День ВМФ Росії. Цьогорічне святкування збіглося з 1025-літтям хрещення Київської Русі, тож головними персонажами урочистостей у Севастополі стали верховні головнокомандувачі, президенти України і Росії Віктор Янукович і Володимир Путін. Голови держав спершу молилися у Володимирському соборі на Херсонесі, неподалік того місця, де, як стверджує церква, хрестився князь Володимир, а потім дивилися військовий парад і водноспортивне свято у Севастопольській бухті.

Олег, місцевий журналіст і редактор кількох інтернет-видань, каже, що понад 20 років відвідує щорічні паради до Дня флоту і ще ніколи не зіштовхувався з такими посиленими заходами безпеки. Рух транспорту за квартал до центрального міського кільця був перекритий ще до 7-ї ранку, тож людям довелося йти до місця святкувань кілька кілометрів. За 100 метрів від майдану Нахімова прохід був повністю заблокований – далі можна було пройти лише за спеціальними перепустками чи запрошеннями. Останні, до речі, можна було придбати за 50–300 гривень.

Щоб потрапити на центральні гостьові трибуни, необхідно було пройти через спеціальну «рамку». Черга до неї із кількох сотень, а то й тисяч севастопольців і гостей міста розтягнулася на півтори години та обігнула чи не половину майдану Нахімова.

Втім, президенти, які зранку поїхали на освячення хреста в Херсонесі, запізнилися, прибувши на Графську пристань через півтори години після офіційного початку параду, тож президентські бодігарди встигли обшукати всіх, хто міг наблизитися до голів держав на відстань навіть із півкілометра.

Парад кораблів спершу прийняли командувачі ВМС України і Чорноморського флоту Росії. Вони обійшли на катерах вишикувані у бухті кораблі – по 14 від кожної країни. Більш як через годину прибули президенти, і церемонія повторилася знову.

Президенти знову говорили про дружбу і «спільне коріння»

Журналісти одразу підмітили, що український очільник виглядав дещо засмученим. Висловлювалися переважно дві версії: одна – через те, що в суботу в Києві керівник Росії лише коротко поспілкувався зі своїм українським колегою, а потім понад годину перебував на заході Віктора Медведчука; інша – через убивство мера Феодосії, чільного кримського регіонала і спонсора Партії регіонів, Героя України Олександра Бартенєва, що сталося напередодні. Саме через це до Севастополя не прибув кримський прем’єр, колишній міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов.

Виступаючи у Севастополі перед моряками, Віктор Янукович збивався, інколи невірно вимовляв закінчення слів, помилився, коли український флот назвав «Військово-морськими збройними силами». Він не оминув теми «дружби народів», заявивши, що військові флоти обох держав спільно несуть вахту біля берегів Криму, і це «демонструє глибокий зміст братерських відносин» між країнами. Віктор Янукович висловив упевненість, що стратегічна співпраця двох країн має «велике і успішне майбутнє».

Разом з тим, президент України порушив важливу для моряків тему – перспективи розвитку українського флоту. Він пообіцяв, що зробить «усе можливе», щоб виконати програми модернізації і переозброєння корабельного складу ВМС України, і запропонував росіянам стратегічно співпрацювати у цій сфері. «Модернізація армії і флоту, будівництво нових кораблів та освоєння нових видів зброї – ці завдання вирішують зараз обидві наші країни. Впевнений: тут є величезний потенціал для розвитку співпраці», – заявив Віктор Янукович.

Російський лідер виступав другим і на заклик не відгукнувся. Він виглядав свіжим й усміхався навіть після того, як на катері, на якому оглядав із Віктором Януковичем кораблі у бухті, коли вже виходив, перечепився і ледь не впав. Він виступав бадьорим голосом, вміло роблячи паузи і розставляючи акценти.

І хоча Путін насамперед звертався до моряків Чорноморського флоту Росії, їм він фактично нічого не сказав. Він не сказав, коли флот отримає уже кілька років обіцяні нові кораблі і підводні човни, які будуються у Санкт-Петербурзі, чи прийде на озброєння російського флоту на Чорному морі крейсер «Містраль», що його Росія збирається закупити у Франції, і чи базуватимуться ці кораблі тут, у Севастополі, а чи вже в Новоросійську, де зводиться нова база Чорноморського флоту. Путін про це не говорив. Натомість знову згадав про «багато спільного», «спільних предків» і «спільну вітчизну».

«У нас спільне коріння, культура і релігія. Така спільність особливо відчувається у ці дні, коли наші країни відзначають свято – тисячадвадцятип’ятиліття хрещення великої Русі. Наші кровні і духовні узи – нерозривні», – заявив Володимир Путін.

Російський президент у своєму виступі теж обмовився: назвав Чорноморський флот не лише в історичному, але й у сучасному контексті «флотилією», яка має значно нижчий статус, аніж флот. Місцеві оглядачі назвали цю обмовку симптоматичною.

Не відомо, чи мав змогу Віктор Янукович детальніше обговорити з Володимиром Путіним проблеми Чорноморського флоту чи співпраці у питаннях безпеки і співпраці у військово-технічній сфері. Але під час споглядання водноспортивного свята у Севастопольській бухті обидва президенти хоч і сиділи поруч, та спілкувалися мало.

Водноспортивне свято, за яким спостерігали обидва президенти і великі делегації урядів обох країн, відбулося за традиційним сценарієм: прохід кількох кораблів, десантування бронетранспортерів, рукопашний бій, імітація перестрілки спецпідрозділів, рятувальна операція на воді і трохи бутафорії. Цього року до маскарадної «імператриці Катерини» та «владики моря Нептуна» додався «князь Володимир» із «княгинею» і «дружиною».

Ще однією родзинкою свята стало проходження бухтою з українським і російським військово-морськими прапорами на кормі підводного човна ВМС України «Запоріжжя», який щойно вийшов із ремонту після майже 30 років простою. Традиційно стріляли багато, але холостими патронами, замість торпед кидали імітатори-болванки, а пуски ракет замінив феєрверк.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG