Доступність посилання

ТОП новини

Регіонали здали Мельника за неправильну поведінку на виборах?


Екс-депутат Петро Мельник
Екс-депутат Петро Мельник
Київ – Команду на затримання екс-регіонала Петра Мельника могли дати у керівництві Кабінету міністрів, припускають експерти. За їхніми словами, це може бути помстою за те, що він не відмовився балотуватися до Верховної Ради на користь представника конкуруючої групи впливу у Партії регіонів. Водночас, у громадянській мережі «Опора» зауважують, що вже фіксували звернення абітурієнтів та студентів про можливе хабарництво у Національному університеті Державної податкової служби, очолюваному Петром Мельником.

Екс-депутата від Партії регіонів, ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника затримали під час отримання хабара. Цю інформацію підтвердила начальник прес-служби Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС України Ірина Лемешева.

«Чиновник вимагав та отримав від двох громадян України неправомірну вигоду у розмірі 40 та 80 тисяч гривень за вступ їхніх родичів до навчального закладу. Затримання відбувалося в рамках відкритого кримінального провадження за ознаками частини 4 статті 368 кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі строком від 5 до 10 років із конфіскацією майна. Зараз всі обставини з’ясовують слідчі органи. На даний час вирішується питання обрання відносно нього запобіжного заходу», – заявила Ірина Лемешева.

Вона також підтвердила, що Петру Мельнику після затримання стало зле, тому його доправили у лікарню. У міліції немає причин вважати, що затриманий симулює, заявила речник ГУБОЗу.

Більше політичного підтексту, ніж намагання викорінити корупцію – Стрелюк

Тим часом у громадській мережі «Опора», яка здійснює моніторинг системи освіти, зокрема і щодо проявів корупції, кажуть, що не вперше чують про вимагання грошей від студентів Національного університету Державної податкової служби. Утім, ані Міністерство освіти, ані правоохоронні органи не реагували на пов’язані з цим звернення, зауважує представник «Опори» Ольга Стрелюк.

Абітурієнти говорили про 16 тисяч гривень. В університеті їм казали, якщо не заплатять, то буде важко здати першу сесію
Ольга Стрелюк
«Були дзвінки, де в нас питали, чи обов’язково платити благодійні внески. Абітурієнти говорили про 16 тисяч гривень. В університеті їм казали, якщо не заплатять, то буде важко здати першу сесію. Я не беруся стверджувати, що звернення абітурієнта до Міністерства освіти чи до якогось іншого органу допоможе вирішити ситуацію. Тут більше є політичного підтексту, ніж реального намагання викорінити корупцію у вищих навчальних закладах», – наголошує Стрелюк.

Ольга Стрелюк також відзначила, що найчастіше відсутність реакції на повідомлення про вимагання хабарів пояснюється небажанням у абітурієнтів чи студентів офіційно звертатися до правоохоронних органів, через побоювання втратити перспективи подальшого навчання у виші.

Швидше за все, Мельник потрапив в опалу до керівництва уряду – Палій

Відтак, операція з затримання Петра Мельника «на гарячому» виглядає заздалегідь підготованою і санкціонованою владою, вважає політолог Олександр Палій.

Затримання такого рівня без санкції згори у нас не буває
Олександр Палій
«Затримання такого рівня без санкції згори у нас не буває. Швидше за все, Мельник потрапив в опалу до керівництва уряду. Була інформація, що був конфлікт навколо його зняття з виборів на користь іншого кандидата, теж провладного, але з іншої впливової групи. Можливо, просто, є якась кандидатура, яка могла б очолити університет», – каже Палій.

Парламентські вибори 2012 року на 95-у мажоритарному окрузі, що в місті Ірпінь. Петро Мельник програв висуванцю від «Батьківщини» В’ячеславу Кутовому. Виборчий процес, зокрема, голосування та підрахунок голосів у цьому окрузі супроводжувався скандалами та повідомленнями про спроби фальсифікації результатів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG