Доступність посилання

ТОП новини

Чи здійсненна місія Кокса-Квасневського зі звільнення Тимошенко?


Київ – Керівники моніторингової місії Європарламенту Пат Кокс та Александр Квасневський знову приїхали до України. У середу 31 липня вони мають зустрітися з Юлією Тимошенко. Експерти вважають, що європарламентарі спробують умовити Віктора Януковича відпустити Тимошенко на лікування за кордон. Які шанси того, що місія Кокса-Квасневського може бути здійсненною?

Спостерігачі моніторингової місії Європейського парламенту Пат Кокс та Александр Квасневський приїхали до Києва, щоб провести бесіди з людьми, які можуть мати вплив на справу Тимошенко. Так, 30 липня європарламентарі зустрічаються з представниками влади – зокрема, мають намір поговорити з президентом Віктором Януковичем у Криму. А 31 липня вони мають відвідати у харківській лікарні ув’язнену Юлію Тимошенко.

Спостерігачі від Європарламенту, відповідно до заявлених ними правил, не дають коментарів щодо моніторингу справи Тимошенко аж до вересня, коли місія має оприлюднити свій висновок. Але вже всі вищі європейські інституції недвозначно заявили, що саме ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко є однією з найбільших перешкод на шляху до підписання угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом.

Проте колишній міністр закордонних справ, народний депутат від «Батьківщини», член комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк вважає, що Кокс та Квасневський не зможуть домовитися про вивезення Юлії Тимошенко на лікування за кордон.

«Я нічого не можу сказати обнадійливого з приводу цієї місії. Я, звісно, не є членом цієї місії і не знаю напевне, що там всередині відбувається, але маю відчуття, що місія буде безрезультатною», – вважає Тарасюк.

Юридичних підстав немає, а політична доцільність – є

Натомість лідер парламентської фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив в ефірі Радіо Свобода, що все може відбутися і досить швидко.

«Це може бути в найкоротші терміни, якщо Віктор Янукович ухвалить політичне рішення і дасть можливість Юлії Тимошенко отримати лікування в Німеччині. Певен, що це є одна з основних умов для підписання угоди між Україною і ЄС, і це має бути виконано», – сказав Яценюк.

Європейські експерти теж наголошують, що настає час, коли український уряд і президент муситимуть продемонструвати, що вони справді хочуть підписати угоду про асоціацією з ЄС на листопадовому саміті у Вільнюсі. Для цього треба знайти юридичні можливості, щоб відпустити Юлію Тимошенко на лікування до Німеччини.

Відпустити Тимошенко можуть перед самим самітом?

На необхідності лікування ув’язненого лідера опозиції за кордоном неодноразово наполягали родичі та політичні соратники Тимошенко. Однак міністр закордонних справ Леонід Кожара та уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вже наголосили, що не бачать не лише правових можливостей, а й підстав для лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко за межами України.

Втім, як каже політолог Вадим Карасьов, таке рішення президент Янукович може ухвалити на підставах політичної доцільності. Експерт звертає увагу на те, що Кокс і Квасневський, регулярно зустрічаючись із Януковичем, все ж змогли добитися покращення умов утримання та лікування Юлії Тимошенко.

«Зараз Кокс і Квасневський узгоджують з українським керівництвом те, як і в якій формі Тимошенко може виїхати на лікування до Німеччини, а може, й Канади, куди буде важче літати опозиційним депутатам», – сказав Карасьов.

Однак, на думку політолога, очікувати, що Тимошенко дадуть змогу поїхати вже зараз, не треба. Швидше за все, це може статися перед самим листопадовим самітом у Вільнюсі.

Місія Європейського парламенту щодо моніторингу судових процесів над екс-прем’єром України Тимошенко розпочала роботу 11 червня 2012 року. Спостерігачами цієї місії стали екс-президент Польщі Александр Квасневський та екс-президент Європарламенту Пат Кокс. Пізніше їм розширили мандат, і моніторинг охопив і справи екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та колишнього виконувача обов’язків міністра оборони Валерія Іващенка.

У квітні цього року Європарламент обговорив проміжний звіт місії й вирішив продовжити роботу спостерігачів до вересня. Щодо Іващенка та Луценка місія Європарламенту уже досягла успіху.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG