Доступність посилання

ТОП новини

У Донецьку протестують працівники збанкрутілої «ДонбасАеро»


У Донецьку у вівторок працівники збанкрутілої авіакомпанії «ДонбасАеро» озвучили свої вимоги до держави. Вони хочуть, щоб компанія, яка, на їхню думку, незаконно була визнана банкрутом, поновила роботу. Вони вимагають погасити заборгованість із заробітної плати у розмірі 15 мільйонів гривень та повернути «ДонбасАеро» у комунальну власність громаді міста Донецьк.

Петро Гармаш, який представляє трудовий колектив авіакомпанії, розповів, що, по суті, «ДонбасАеро» була товариством з обмеженою відповідальністю, а його засновниками були кілька фірм, в тому числі й інша авіакомпанія – «Аеросвіт».

Саме тому працівники підприємства запевняють, що банкрутство виявилося штучним. Вже після того, як авіакомпанія розпочала цю процедуру, її гендиректор Олег Новіков узяв кредит у «Приватбанку» на 120 мільйонів гривень.

«Заборгованість зі зарплатні з грудня місяця сягає більше ніж 15 мільйонів, – зазначає Гармаш. – Платити працівникам ніхто не збирається. Вони посилаються на те, що коли основні речі продадуть, тоді розрахуються. У квітні вони обіцяли погасити борги. Ми зверталися в усі інстанції – від генпрокурора до донецького прокурора, від президента до голови облради, – щоб вони в законному порядку посприяли тому, щоб зберігся колектив, була видана зарплатня та були знайдені власники. Власників на сьогодні так і не знайшли».

Зараз уже порушили карну справу за двома статтями: за невиплату зарплати та незаконне банкрутство. Справу «ДонбасАеро» розглядають і в Донецькому обласному господарському суді.

Якщо компанія не буде відновлена, люди мають бути працевлаштованіВолинець

А тим часом самі працівники навіть не можуть влаштувати страйку, адже, згідно з українським законодавством, працівники транспортної сфери не можуть страйкувати, розповів Михайло Волинець, голова Конфедерації вільних профспілок України. Він також озвучив у коментарі Радіо Свобода вимоги працівників до держави.

«Ми володіємо інформацію, що за цими справами стоїть група, до якої має прямий стосунок Коломойський, і ми називаємо його ім’я напряму. Ми знаємо, де він живе, питання часу, що світові профспілки почнуть переміщатися за таким олігархом. Приїде в одну країну, його там зустрінуть, в другу країну… Основні вимоги: перше, повернути людям заборговану заробітну плату, друга вимога – щоб держава об’єктивно поставилася до всіх тих порушень, які відбулися. Тобто суди повинні відреагувати належним чином, прокуратура. Люди мають бути поновлені на роботі. Якщо компанія не буде відновлена, якщо вже до такого стану буде доведена, то люди мають бути працевлаштовані. Вони не повинні відчувати якихось утисків, незручностей».

Працівники «ДонбасАеро» також обвинувачують Донецьку міську раду в тому, що вона у 2008 році незаконно вивела авіакомпанію з комунальної власності та зробила з неї товариство з обмеженою відповідальностю – адже працівники про це нічого не знали.

Представник прес-служби Донецької міської ради на подібні звинувачення пообіцяв відповісти пізніше. Тому поки що не відомо, чи буде готове місто взяти на баланс це підприємство в разі, якщо буде відповідне рішення суду.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG